Pita’s met erwtenfalafel

Pita’s met erwtenfalafel

vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | zomer | midden-oosters |
Wist je dat pita brood al eeuwen oud is? Het platbrood werd al door de oude Grieken en Arabieren geserveerd bij traditionele gerechten. In Italië verbasterde het woord pita tot pizza en werd het met beleg en al in de oven gebakken. In dit recept vullen we de pita broodjes met falafel van kikkererwten.
Kooktijd2 hours

Ingrediënten

  • 225 g gedroogde kikkererwten 1 nacht geweekt
  • 125 g erwten vers of diepvries
  • 1 tl koriander gemalen
  • 1 tl komijn gemalen
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 el sesamzaadjes
  • 2 el bloem + extra voor bestuiven
  • 1 bosje munt blaadjes geplukt
  • 1 grote rode ui in dunne ringen
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • 160 g hummus kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • 4 pitabroodjes
  • 2 trostomaten in stukjes
  • ingemaakte pepers* voor erbij
  • en partjes citroen voor erbij
  • ook nodig: keukenpapier

Instructies

  • Begin 1 dag of nacht van tevoren met het weken van de kikkererwten. Houd rekening met de mogelijke tijd voor het ontdooien van de erwten.
  • Doe de geweekte kikkererwten, de erwten, specerijen, het bakpoeder, de knoflook, het sesamzaad, de bloem en de helft van de munt en de ui in een keukenmachine. Breng met mengsel goed op smaak met zout en peper en draai tot een grove pasta.
  • Vorm 12 balletjes van het mengsel. Verhit een laagje van 2 cm olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de falafel in porties 2-3 min. aan iedere kant of tot ze donker goudbruin zijn en krokant. Laat ze uitdruipen op keukenpapier.
  • Snijd de pita’s open en bestrijk de binnenkant van elk broodje met elk 2 el hummus. Vul ze met de falafel, tomaat, ingelegde pepers en de overige muntblaadjes en ui. Knijp er wat citroensap over uit en serveer.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Ingemaakte pepers en gedroogde kikkererwten zijn verkrijgbaar bij de grotere supermarkten of bij mediterrane winkels.
Recepten: Warren Mendes. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Bernie Smithies. Bewerking: Merijn Tol 
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!