aantal 8 |
gebak, nagerecht |
familietijd |
|
Wij starten het nieuwe jaar licht, geurig, crunchy en zoet. Deze pistachekrans is van het type: kleine moeite, groot effect.
Ingrediënten
eiwitschuim basisrecept
- 4 eiwitten m
- 100 g kristalsuiker
- 100 g poedersuiker
- 2 volle tl maïzena
pistachekrans met rozenroom
- 1 portie basis eiwitschuim
- 30 g pistachenoten fijngehakt + extra om te garneren
- 400 ml slagroom
- 3 el suiker
- scheutje rozenwater of naar smaak*
- evt. rozenblaadjes gesuikerd of vers, onbespoten
Instructies
eiwitschuim basisrecept
- Klop met de mixer of in de keukenmachine in een schone kom de eiwitten met een snuf zout tot stevige pieken. Voeg de kristalsuiker al kloppende in kleine porties toe en klop het eiwit zo stijf dat je de kom kunt omkeren zonder dat er iets uitvalt! Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel door het eiwit.
pistachekrans met rozenroom
- Schep de pistachenoten door het schuim.
- Verwarm de oven voor op 100 ºC.
- Teken met potlood op een bakplaat met bakpapier een cirkel van 26 cm. Draai het bakpapier om (de cirkel is nog zichtbaar). Schep of spuit met een spuitzak flinke dotten eiwitschuim als een krans op de cirkel. Bestrooi elke dot met een snuf fijngehakte pistachenootjes. Droog de meringuekans 2 uur in de voorverwarmde oven, tot de buitenkant stevig voelt maar het schuim vanbinnen nog zacht en smeuïg is. Laat voor ook een droge kern de krans nog 6-8 uur (of een hele nacht) in de uitgeschakelde oven verder drogen. Bewaar de krans eventueel in een luchtdichte trommel tot gebruik.
- Klop de slagroom met de suiker en rozenwater naar smaak stevig. Leg de krans op een schaal. Schep er de rozenroom in. Garneer met de rozenblaadjes en/of extra fijngehakte pistachenootjes.
Voedingswaarde
* Rozenwater is verkrijgbaar bij marokkaanse winkels, delicatessenwinkels, engoedgesorteerde supermarkten.
Dit recept komt uit delicious. april 2015
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!