Deze pistache-ringen zijn bijna te mooi om op te eten. Je zou ze zó in de kerstboom kunnen hangen als last-minute decoratie. Maar geloof me: ze zijn veel te lekker om niet meteen op te snoepen. Doop de ringen in glanzend citroenglazuur en bestrooi ze met pistachenootjes en voor je het weet moet je handen wegmeppen voordat ze überhaupt op tafel staan.
Wil je meer kerstinspiratie (zoet én hartig)? In onze nieuwste kersteditie, deel 2, vind je het allemaal. Een nummer voor de chocoladeliefhebber, voor iedereen die nog op zoek is naar feestelijke ideeën, en voor elke foodie die simpelweg van goed eten houdt. Bestel de decembereditie hier online of scoor hem in je lokale supermarkt!
aantal 12 | koekje | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal |
Begin minstens 6 uur eerder aan dit recept.Voorbereiden: Je kunt de koekjes 2 weken eerder maken en afgesloten bewaren op kamertemperatuur.
Kookgerei
- geribbelde koekstekers van 9 en 4½ cm Ø*
Ingrediënten
- 190 g boter, in blokjes, op kamertemperatuur
- 50 g poedersuiker
- rasp van 1 biocitroen + 2 el sap voor het glazuur + extra rasp voor erover
- 160 g patentbloem + extra om mee te bestuiven
- 100 g maizena
- 140 g poedersuiker
- 60 g pistachenoten, fijngehakt
Instructies
- Klop de boter, poedersuiker en citroenrasp met de mixer licht en luchtig. Roer in een middelgrote kom de bloem, maizena en ½ tl zout door elkaar en voeg dit toe aan het botermengsel. Mix op lage snelheid tot het deeg samenkomt en goed is gemengd. Schep het deeg op een stuk plasticfolie en duw tot een dikke, platte schijf. Laat minstens 2 uur of een hele nacht opstijven.
- Laat het deeg op kamertemperatuur iets zachter worden zodat het niet barst als je het uitrolt. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak tot ± 5 mm dik. Laat 20 min. opstijven in de koelkast.
- Gebruik de 9 cm steker om ringen uit te steken en verplaats deze voorzichtig naar een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik de 4½ cm steker om het midden eruit te drukken. Verwijder de binnenste cirkel deeg voorzichtig. Breng de restjes deeg bij elkaar en rol weer uit om er de rest van de totaal 12 ringen van te maken. Koel minstens 30 min. voordat je gaat bakken, zo houden de koekjes hun vorm.
- Verwarm de oven voor op 150°C. Bak de koekjes 20-25 min. of tot ze nog bleek van kleur zijn maar er wel mat en gaar uitzien. Zet de oven uit en laat de koekjes in de oven, met de deur gesloten, langzaam afkoelen zodat ze iets steviger worden.
- Maak het glazuur door in een kleine kom de poedersuiker langzaam door de 2 el citroensap te kloppen tot er een dunne, maar niet waterige glazuur ontstaat. Als je te veel citroensap toevoegt, voeg dan wat meer poedersuiker toe. Het glazuur moet net schenkbaar zijn. Voeg een snufje zout toe.
- Zet een rekje op een bakplaat. Werk met 1 koekje tegelijk, doop de bovenkant van het koekje voorzichtig in het glazuur en laat het overtollige glazuur ervan druipen. Of bestrijk de koekjes, als ze erg bros zijn, met behulp van een kwastje met glazuur. Draai het koekje om en plaats met de glazuurkant omhoog op het rekje. Strooi telkens na het dippen van 2 koekjes er wat pistache en citroenrasp over. Laat het glazuur in ± 1 uur goed opstijven en serveer.
Voedingswaarde
- calorieën: 296 kcal
- eiwit: 3 g
- vet: 15 g
- koolhydraten: 36 g
*Als je deze maat en vorm uitsteekvormen niet hebt, kun je ook ronde of vierkante koekstekers of glazen met dezelfde maat gebruiken.
RECEPTEN CWA VICTORIA, NATALIE PAULL, EMELIA JACKSON, ALEX ELLIOTT-HOWERY, JAIMEE EDWARDS
FOTOGRAFIE CHRIS COURT, ROB PALMER, ALAN JENSEN
STYLING DAVID MORGAN, EMMA KNOWLES, BERNI SMITHIES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook zeker deze BLOG (kerst)koekjes bakken