Pijnboompittentaart

Pijnboompittentaart

aantal | nagerecht | weekend | italiaans |
Deze klassieke pijnboompittentaart (ookwel pinolata della nonna) kán niet ontbreken op het lijstje met Italiaanse taartfavorieten. Bovendien is het een leuke manier om pijnboompitten eens anders te gebruiken dan in een salade!
Maak meteen één van deze Italiaanse desserts!
Voorbereiding40 minutes
Kooktijd40 minutes
rusten2 hours 30 minutes
Totale tijd3 hours 50 minutes

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 125 g suiker
  • 75 g bloem gezeefd
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 100 g pijnboompitten

deeg

  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 200 g bloem + bloem om uit te rollen
  • 100 g blanke amandelen fijngemalen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • tl bakpoeder gezeefd
  • ook nodig: vlaaivorm of taartvorm van 24-26 cm Ø ingevet

Instructies

  • Klop met de mixer de eieren met de suiker 5-8 min. tot een romige crème dat als een breed lint van de gardes loopt. Voeg de bloem toe en mix kort tot een glad mengsel. Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Doe -zaadjes en vanillestokje met de melk in een steelpan en breng tegen de kook aan. Laat de vanille ± 5 min. trekken in de melk op laag vuur. Verwijder het vanillestokje, schenk de hete melk er al roerend bij de dooiercrème en roer goed. Schenk het mengsel terug in de steelpan en breng al roerend, op matig vuur, aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt en laat al roerend nog 2-3 min. doorkoken. Schep de room in een kom en laat onder regelmatig roeren afkoelen.
  • Klop met een elektrische mixer voor het deeg de boter en suiker zacht en romig in een kom. Voeg een ei toe en klop totdat het mooi is opgenomen. Schep er de bloem, amandelen, vanillesuiker en bakpoeder door en kneed het snel tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een platte bal en laat 1 uur afgedekt opstijven in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Neem 2/3 van het deeg en rol het op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de vlaaivorm te vullen, 28-30 cm. Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de taart te bedekken, 26 cm. Vul de deegbodem met de banketbakkersroom en leg er het deegdeksel bovenop. Druk de zijkanten van het deeg op elkaar met een vork zodat het deeg goed sluit en je gelijk een mooi randje hebt. Prik met de vork gaatjes in de deksel zodat er stoom kan ontsnappen tijdens het bakken. Klop het tweede ei los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Bestrooi de taart met de pijnboompitten en bestrijk nogmaals met losgeklopt ei om de pijnboompitten goed vast te laten plakken.
  • Bak de taart 40-45 min. in de oven tot het deeg gaar is en de bovenkant goudbruin. Laat de taart helemaal afkoelen voor het aansnijden.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Eke Mariën. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!