pide met lamsgehakt en gebakken aubergine

pide met lamsgehakt en gebakken aubergine
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
lactosevrij
aantal 4 | hoofdgerecht | | turks | lactosevrij
Combineer je warme specerijen zoals komijn- en korianderzaad met verse, frisse ingrediënten, dan wordt elke hap een smaakbommetje!
Kooktijd35 minutes
oven23 minutes
Totale tijd58 minutes

Ingrediënten

  • 1 pide lang, dun, Turks brood*
  • 3 el olijfolie + extra om in te bakken
  • 1 aubergine, in 2 cm-blokjes
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 500 g lamsgehakt
  • 2 tl gemalen koriander
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl sumak
  • 2 rijpe trostomaten, in partjes
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 1 el citroensap
  • 190 g ajvar Turkse paprika-auberginesaus, in pot*
  • 5 el muntblaadjes
  • 5 el bladpeterselieblaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 140°C. Leg het brood op een bakplaat en laat het opwarmen in de oven terwijl je de topping maakt.
  • Verhit een bodempje olie van ± 1 cm in een grote, diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de aubergine – zo nodig in porties – onder af en toe omscheppen in 5-7 min. gaar en goud- bruin. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zeezoutvlokken. 3 Giet de helft van de olijfolie uit de pan. Verhit de pan met de rest van de olie op matig vuur. Bak hierin de knoflook onder af en toe omscheppen lichtbruin in 1-2 min. Voeg het gehakt toe en bak dit op matig tot hoog vuur in 6-8 min. rul terwijl je het losmaakt met een pollepel. Voeg de koriander en komijn, 1⁄2 tl sumak, 1⁄2 tl zeezoutvlokken en 1⁄2 tl versgemalen zwarte peper toe. Bak het gehakt nog 2-3 min. en laat het nog wat bruiner kleuren.
  • Meng in een kom de tomatenpartjes met 1⁄2 tl sumak, de ui, het citroensap, de rest van de sumak en wat zout en peper.
  • Haal het brood uit de oven en bestrijk het warme brood dik met ajvar. Verdeel het gehaktmengsel en de aubergines erover. Schep het tomatenmengsel erover en bestrooi vlak voor serveren met de munt- en peterselieblaadjes.

Voedingswaarde

calorieën: 986kcal
eiwit: 46g
vet: 33g
koolhydraten: 121g
auteur: delicious.
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Strooi je graag met friszure sumakbesjes? Probeer dan ook deze mosselsoep met saffraan, knoflook, fris-romige hangop en sumak