Picanha met walnotensaus

Picanha met walnotensaus

aantal 4 | hoofdgerecht | feestelijk | internationaal | lactosevrij
Picanha is heerlijk mals rundvlees dat het goed doet op de barbecue, maar misschien nóg beter in deze BK Pure Steel pan. Die kan namelijk - nadat je het vlees op het vuur hebt dichtgeschroeid - zó de oven in. Echt een alleskunner als je het ons vraagt.
We geven 5 BK Pure Steel pannen weg. Kans maken? Vul hier het winformulier in!
Voorbereiding1 hour
Kooktijd45 minutes
intrekken1 hour

Ingrediënten

  • 1 kilo picanha of staartstuk met vet (vraag aan de slager)
  • tl geraspte nootmuskaat
  • tl kaneelpoeder
  • snufje chilivlokken
  • 3 tl zoutvlokken
  • 5 el milde olijfolie
  • el granaatappelmelasse + extra
  • 1 ui heel fijngesneden
  • 75 g walnoten geroosterd
  • ± 250 ml runderbouillon
  • 1 kaneelstokje
  • 1 bosje peterselie fijngesneden
  • 100 g granaatappelpitjes

ook nodig

  • ovenbestendige koekenpan bijv. BK Pure Steel koekenpan
  • staafmixer met hakmolen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Snijd het vet van de picanha kruislings in. Meng 1 tl nootmuskaat, het kaneelpoeder, de chilivlokken, 2 tl zoutvlokken, 2 el olijfolie en ½ el granaatappelmelasse. Wrijf het vlees van de picanha ermee in. Masseer nog 1 tl zoutvlokken in het vet en laat ± 1 uur op kamertemperatuur komen. Dep het vlees goed droog.
  • Verhit in een ovenbestendige koekenpan 2 el olijfolie. Bak het vlees op de vetkant ± 10 min. op halfhoog vuur. Draai het vlees om en bak nog ± 2 min. Zet de pan in de oven. Bak ± 45 min. of tot de kerntemperatuur 57°C is voor medium. Bedruip regelmatig met het bakvet.
  • Maak intussen de saus. Verhit 1 el olie in een sauspan en bak de ui in ± 5 min. al omscheppend lichtbruin. Houd een paar mooie walnoten apart en maal de rest heel fijn met de staafmixer. Doe de gemalen noten, 200 ml van de bouillon, 1 kaneelstokje, nootmuskaat naar smaak en 1 el granaatappelmelasse bij de ui en laat afgedekt 25-30 min. heel zachtjes koken. Roer af en toe door en verdun evt. met wat bouillon. Verwijder het kaneelstokje en pureer tot een dikke saus.
  • Neem de pan uit de oven. Haal het vlees uit de pan en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie op een warme plek ± 10 min. rusten. Schep het meeste vet uit de pan, zet de pan op halfhoog vuur. Verwijder de te donkere aanbaksels en blus af met de bouillon.
  • Roer goed de stukjes van de bodem. Giet ± 1 el bakvocht bij de saus en breng evt. op smaak met extra granaatappelmelasse. Roer wat peterselie erdoor.
  • Snijd het vlees in plakken en schep er wat saus over. Bestrooi met de achtergehouden, grof gehakte walnoten, peter- selie en granaatappelpitten. Bedruppel met wat extra granaatappelmelasse. Lekker met pilav en geroosterde pompoen.

Voedingswaarde

calorieën: 584kcal
eiwit: 50g
vet: 37g
koolhydraten: 13g
auteur: delicious.
Recept: Dosia Brewer. Fotografie, Styling: Marianne Snel. In Samenwerking met BK
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!