picanha met walnotensaus

picanha met walnotensaus

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend, zomer | internationaal | lactosevrij

Picanha is heerlijk mals rundvlees dat het goed doet op de barbecue, maar misschien nóg beter in een goede ovenbestendige pan. Die kan namelijk – nadat je het vlees op het vuur hebt dichtgeschroeid – zó de oven in.

Voorbereiding:1

Kooktijd:45

intrekken1

Ingrediënten

  • 1 kilo picanha of staartstuk met vet (vraag aan de slager)
  • tl geraspte nootmuskaat
  • tl kaneelpoeder
  • snufje chilivlokken
  • 3 tl zoutvlokken
  • 5 el milde olijfolie
  • el granaatappelmelasse + extra
  • 1 ui heel fijngesneden
  • 75 g walnoten geroosterd
  • ± 250 ml runderbouillon
  • 1 kaneelstokje
  • 1 bosje peterselie fijngesneden
  • 100 g granaatappelpitjes

ook nodig

  • ovenbestendige koekenpan bijv. BK Pure Steel koekenpan
  • staafmixer met hakmolen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 120°C.
  2. Snijd het vet van de picanha kruislings in. Meng 1 tl nootmuskaat, het kaneelpoeder, de chilivlokken, 2 tl zoutvlokken, 2 el olijfolie en ½ el granaatappelmelasse. Wrijf het vlees van de picanha ermee in. Masseer nog 1 tl zoutvlokken in het vet en laat ± 1 uur op kamertemperatuur komen. Dep het vlees goed droog.
  3. Verhit in een ovenbestendige koekenpan 2 el olijfolie. Bak het vlees op de vetkant ± 10 min. op halfhoog vuur. Draai het vlees om en bak nog ± 2 min. Zet de pan in de oven. Bak ± 45 min. of tot de kerntemperatuur 57°C is voor medium. Bedruip regelmatig met het bakvet.
  4. Maak intussen de saus. Verhit 1 el olie in een sauspan en bak de ui in ± 5 min. al omscheppend lichtbruin. Houd een paar mooie walnoten apart en maal de rest heel fijn met de staafmixer. Doe de gemalen noten, 200 ml van de bouillon, 1 kaneelstokje, nootmuskaat naar smaak en 1 el granaatappelmelasse bij de ui en laat afgedekt 25-30 min. heel zachtjes koken. Roer af en toe door en verdun evt. met wat bouillon. Verwijder het kaneelstokje en pureer tot een dikke saus.
  5. Neem de pan uit de oven. Haal het vlees uit de pan en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie op een warme plek ± 10 min. rusten. Schep het meeste vet uit de pan, zet de pan op halfhoog vuur. Verwijder de te donkere aanbaksels en blus af met de bouillon.
  6. Roer goed de stukjes van de bodem. Giet ± 1 el bakvocht bij de saus en breng evt. op smaak met extra granaatappelmelasse. Roer wat peterselie erdoor.
  7. Snijd het vlees in plakken en schep er wat saus over. Bestrooi met de achtergehouden, grof gehakte walnoten, peter- selie en granaatappelpitten. Bedruppel met wat extra granaatappelmelasse. Lekker met pilav en geroosterde pompoen.

Voedingswaarde

  • calorieën: 584 kcal
  • eiwit: 50 g
  • vet: 37 g
  • koolhydraten: 13 g

Recept: Dosia Brewer. Fotografie, Styling: Marianne Snel. In Samenwerking met BK

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!