Peperkoek

Peperkoek

aantal | zoet | kerst, winter | amerikaans |
In Amerika en Scandinavië is het vaste prik: peperkoekhuisjes en -figuren bakken om het huis in kerstsfeer te brengen. Liefst met de hele familie. Maak eerst basisdeeg, rol en steek uit, snijd, bak én versier op je mooist. Je kunt ze al ruim een week van tevoren maken!
Kooktijd35 minutes
Oven10 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 100 g honing
  • 30 g keukenstroop
  • 65 g basterdsuiker donkerbruine
  • 100 g boter
  • 365 g bloem
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 volle tl gemberpoeder
  • ¼ tl peper wit
  • ¼ tl kruidnagel gemalen
  • ¼ tl kardemom
  • ¼ tl nootmuskaat gemalen
  • 1 ei
  • ½ tl bakpoeder

Instructies

Voorbereiden: kan 7-10 dagen van tevoren, de koekjes blijven stevig.

  • Smelt op laag vuur de honing met de stroop, bruine suiker en boter in een steelpannetje.
  • Laat het mengsel niet koken. Voeg eerst 175 g van de bloem, de specerijen en ¼ tl zout toe en meng goed. Laat iets afkoelen en klop er ook het ei door. Laat nu helemaal afkoelen en meng er dan 190 g van de bloem en het bakpoeder door.
  • Kneed door tot een soepel deeg. Voeg evt. meer bloem toe. Het deeg moet zacht zijn, maar niet plakkerig. Laat het deeg in de koelkast ± 2 uur, maar nog liever een hele nacht rusten, dan wordt de smaak nog beter.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg op bakpapier tot 2-3 mm dun uit. Steek met een koeksteker of met behulp van de mal voor delicious.kerstkoekjes vormpjes uit het deeg. Maak van restjes deeg weer een bal, rol uit en steek er weer koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop. Bak ze in het midden van de oven in 8-10 min. lichtbruin en gaar. Draai de bakplaat een halve slag halverwege de baktijd, zo worden ze gelijkmatiger gaar. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Erik van Lokven. Ontwerp & Styling: Maaike Koorman. Bereiding: Adja Mehmet. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!