Op zoek naar een zomerse klassieker die altijd scoort? Deze pastasalade met tonijn is precies wat je nodig hebt. Vol smaak, snel op tafel en ideaal voor een picknick, lunch of lichte avondmaaltijd.
Sappige tonijn uit blik, al dente pasta, frisse groenten en een lekkere dressing… Krijg je al trek? En het mooiste: je kunt eindeloos variëren met wat je in huis hebt. Onze culi-redacteur Janneke deelt hieronder haar waanzinnige recept voor de zomer.
Psst… Bekijk ook dit lijstje met 16 makkelijke pastasalades!
Pastasalade met tonijn & ansjovisdressing
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | lente, zomer | italiaans |
Janneke Philippi bedacht voor ons deze doe-het-zelf-pastasalade. ‘Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren, zodat iedereen z’n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je van tevoren voorbereiden!’ Binnen een half uur staat deze salade op tafel en nog beter; in het park, op je balkon, in de tuin, als het maar al fresco is!
Ingrediënten
- 200 g pasta klein, bijv. conchiglie
- 250 g boter- of sperziebonen schoongemaakt
- 1 courgette groot, in plakjes
- 3 el olijfolie
- 5 el citroenmayonaise vol
- 5 ansjovisfilets in olijfolie, blikje, uitgelekt
- 2 tl kappertjes
- ½ krop krulsla frisee, gewassen, drooggeslingerd
- 1 blik artisjokharten à 400 g, uitgelekt
- 2 blikjes tonijn in olijfolie, à 160 g, uitgelekt
- 1 ui rood, in ringen
- 75 g olijven gemarineerd
Instructies
- Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen gaar. Kook de sperziebonen in 6-8 min. (afhankelijk van de dikte) knapperig gaar en giet af. Spoel de pasta en boontjes onder stromend water snel koud en laat goed uitlekken.
- Verhit de grillpan voor. Bestrijk de courgette dun met de olijfolie. Gril de courgette in porties aan beide kanten tot ze mooie rooster- strepen hebben.
- Pureer intussen voor de dressing de mayonaise met de ansjovisfilets en kappertjes met de staafmixer. Verdun de dressing met 1-2 el water (of citroensap) en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de krulsla, artisjokharten, tonijn, ui, olijven, pasta, boontjes en courgette over een grote schaal. Als je een kleinere schaal hebt, kun je een paar ingrediënten ook in mooie schaaltjes erbij zetten. Zet ook de dressing samen met een stapel borden, het bestek en mooie servetten erbij op tafel.
Voedingswaarde
* Je kunt de pasta ook vervangen door meergranenrijst of kook een mix van je favoriete granen.
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Productie en bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Deze pastasalade met tonijn is niet alleen heel lekker, je kunt ‘m ook supermakkelijk voor een zomerse bbq of feestje maken. Doordat je alle ingrediënten los serveert op een schaal, is het een ideaal gerecht voor een grote groep: iedereen kiest precies wat ‘ie lekker vindt.
En dankzij de tonijn, ansjovis en artisjok is het een salade die helemaal op zichzelf kan staan – zonder dat je iets mist. Serveer met vers brood en een glas witte wijn en je hebt een complete zomerse maaltijd.
Meer inspiratie? Shop het recentste nummer van delicious.!