pasta puttanesca: tortellini met puttanescasaus en gremolata

pasta puttanesca: tortellini met puttanescasaus en gremolata
RECEPTEN: HELENA MOURSELLAS, FOTOGRAFIE: MARK ROPER, STYLING: DAVID MORGAN

Waar pasta puttanesca vandaan komt? Heb je even, want er zijn zo’n beetje evenveel verklaringen voor de oorsprong van de saus als manieren om het te maken.

Puttanesca, met de nadruk op het eerste deel van het woord ‘putta’, is ogenschijnlijk een saus die is uitgevonden en gemaakt door prostituees. Want het zoete aroma, doorspekt van zilte ansjovis en olijven, zou klanten van mijlenver lokken.

Wat de oorsprong van pasta puttanesca ook mag zijn, we kennen geen andere pastasaus die zo lekker pittig en hartig is als deze. De aantrekkingskracht zit ‘m niet alleen in de smaak, gemak telt tegenwoordig net zo zwaar mee, en daar wint puttanesca het 100% van een ragu of een zelfgemaakte ravioli. Sterker nog, je bereidt het volledig met ingrediënten uit blik, pot en tube, hoewel een sprinkel verse kruiden aan het eind erg welkom zijn.

De basis is een tomatensaus met flink veel knoflook. Tomaten uit blik hebben hier absoluut de voorkeur omdat ze perfect zoet zijn. Deze breng je vervolgens op smaak met zoute ansjovis, kappertjes en olijven. Voor wie durft: voeg chili toe, nog lekkerder. Echt, een pasta puttanesca maken is belachelijk eenvoudig.

Pasta puttanesca recept

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | italiaans |
Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag: maak tortellini alla puttanesca. Ofwel: pasta puttanesca!
Voorbereiding30 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 6 ansjovisfilets
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 50 g ontpitte kalamata-olijven, gehalveerd
  • 400 g tomaten, uit blik
  • 500 g verse tortellini met prosciutto-vulling

gremolata

  • 3 el olijfolie
  • 3 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
  • ½ bosje bladpeterselie, blaadjes fijngesneden
  • rasp van 1 kleine, biocitroen
  • zeezoutvlokken, naar smaak

Instructies

  • Verhit de olie voor de gremolata in een kleine steelpan op hoog vuur. Bak hierin de kappertjes in ± 2 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en meng in een kom met de peterselie en citroenzest. Voeg wat zeezoutvlokken toe.
  • Verhit 3 el olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ansjovis 2-3 min. en prak ze met een houten lepel tot ze oplossen in de olie. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg de olijven en tomaten toe en laat ze al roerend 5-8 min. inkoken. Duw de tomaten stuk met een houten lepel.
  • Kook de tortellini in een grote steelpan met licht gezouten kokend water beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en vang daarbij 4 el van het kookwater op. Schep de tortellini en het opgevangen kookwater door de puttanescasaus.
  • Bestrooi de pasta vlak voor serveren met de gremolata en versgemalen zwarte peper.

Voedingswaarde

calorieën: 612kcal
eiwit: 18g
vet: 34g
koolhydraten: 57g
auteur: delicious.
RECEPTEN: HELENA MOURSELLAS, FOTOGRAFIE: MARK ROPER, STYLING: DAVID MORGAN
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!