Een goede pasta pesto is nooit verkeerd, helemaal niet met gehaktballetjes! Rollen maar, dus. In onderstaand recept verheven we de Hollandse bal tot een ware smaakbom.
Meer inspiratie? Haal het laatste nummer van delicious.magazine in huis.
Recept pasta pesto met gehaktballetjes
lactosevrij, vegetarisch
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, feestelijk, weekend |
internationaal, italiaans |
lactosevrij, vegetarisch
Kan jouw pasta pesto wel een upgrade gebruiken? Maak dan deze versie met kruidige gehaktballetjes. Door alle verse kruiden, de amandelen, chilipeper, kappers en citroen vergeet je bijna dat het gehakt vega is.
Kookgerei
- keukenmachine
Ingrediënten
- 3 handen blaadjes van gemengde kruiden, bijv. basilicum, bladpeterselie en munt + extra voor erover
- 235 ml extra vergine olijfolie
- 40 g geroosterde amandelen
- 100 g fijngeraspte Parmezaanse kaas, of pecorino of manchego + extra voor erover
- 50 g kappertjes, uitgelekt
- 2 chilipepers, zonder zaadjes, fijngesneden
- 3 tenen knoflook
- rasp van 1 biocitroen, sap van ½ citroen + ½ citroen in partjes voor erbij
- 1 ui, grof geraspt, vocht eruit gedrukt
- 135 g zuurdesem broodkruim
- 1 ei, losgeroerd
- 500 g plantaardig gehakt, bijv. Beyond meat mince
- 650 g rauwe gemengde groene groenten, kleingesneden (bijv. broccoli, courgette en diepvriesdoperwten)
- 300 g spaghetti
Instructies
- Doe de kruiden met 80 ml olie, amandelen, Parmezaanse kaas, kappertjes, peper, knoflook, de citroenrasp en het -sap in de keukenmachine en pureer tot pesto. Houd de helft hiervan apart in een kom. Doe de andere helft in een grote kom, voeg de ui, 35 g van het broodkruim en het ei toe. Meng het gehakt erdoor en breng op smaak met zout en peper. Draai er met licht vochtige handen balletjes ter grootte van een opgehoopte eetlepel van en laat 20 min. opstijven in de koelkast.
- Verhit intussen 1 el olie in een koekenpan en bak de gemengde groenten beetgaar in ± 5 min. Breng op smaak met zout en peper en laat iets afkoelen. Pureer met de rest van de pesto en 80 ml olijfolie tot groentepesto.
- Verhit op matig vuur 3 el olie in een kleine koekenpan. Voeg de rest van het broodkruim toe en bak al omscheppend goudbruin en krokant in ± 5 min. Breng op smaak met zout en peper en houd apart.
- Verhit 1 el olie in een grote (braad)pan op matig tot hoog vuur en bak de gehaktballetjes in 6-8 min. rondom goudbruin en gaar. Schep ze op een bord en houd ze warm.
- Kook de spaghetti in een pan met licht gezouten kokend water in ± 8 min. beetgaar. Giet af en vang daarbij 180 ml van het kookwater op. Meng de groentepesto en het kookvocht door de spaghetti en breng op smaak met zout en peper.
- Schep in kommen en verdeel de gehaktballetjes erover. Bestrooi met het gebakken broodkruim, wat kruidenblaadjes en de geraspte Parmezaanse kaas. Geef de citroenpartjes erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 1372kcal
eiwit: 48g
vet: 85g
koolhydraten: 99g
RECEPTEN: LUCY BUSUTTIL, FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY, STYLING: KIRSTIN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: chili con carne met gehaktballetjes & rokerige groenten