lactosevrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
lactosevrij
Janneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: met een verrassende twist, méér smaak en een originele presentatie of combinatie. Zo kiest ze in deze parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst, voor parelhoen in plaats van kalkoen.Ansjovis geeft een extra hartige smaak. Geen liefhebber? Voeg dan kappertjes of olijven toe.
Ingrediënten
- 6 ansjovisfilets
- 3 tenen knoflook
- 6 takjes tijm blaadjes gerist
- 4 parelhoenbouten
- 5 el olijfolie
- 2 el bloem
- 150 ml rode wijn
- 400 ml gevogeltefond
- 175 g mini-kastanjechampignons
- 200 g rijst
- 2 tl venkelzaad
- 150 g cranberry-notenmix
- 400 g palmkool grof gesneden
Instructies
- Hak de ansjovisfilets met de knoflook en de tijmblaadjes fijn. Snijd het meeste overtollige vet van de parelhoen. Verwijder niet al het vet, dat geeft smaak en kan evt. later nog makkelijk worden verwijderd.
- Verhit in een braadpan 3 el olijfolie. Bak de parelhoen goudbruin aan. Neem de bouten uit de pan. Fruit in het bakvet het ansjovismengsel 3 min. Bestrooi met de bloem en bak 1 min. mee.
- Schenk de wijn en de fond erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Leg de parelhoenbouten terug in de pan. Voeg ook de champignons toe. Stoof de parelhoen afgedekt in 1 uur gaar.
- Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Verhit in een hapjespan de laatste 2 el olijfolie. Bak het venkelzaad met de cranberrynotenmix 3 min. Voeg de palmkool toe en bak 8 min.
- Neem de parelhoen uit de pan en houd warm onder een deksel. Laat het stoofvocht inkoken tot licht gebonden.
- Schep de rijst door het palmkoolmengsel en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de parelhoenbouten met de champignons en saus over diepe borden. Serveer met de palmkool-notenrijst.
Voedingswaarde
calorieën: 1062kcal
eiwit: 77g
vet: 51g
koolhydraten: 65g
TIP Kook de rijst alvast een dag eerder. Afgekoelde rijst bakt compacter. Ook de stoof kun je al een dag eerder maken.
Recepten, Fotografie, Styling, Bereiding: Studio Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: 19 luxe hoofdgerechten om je gasten in de watten te leggen deze feestdagen | delicious.magazine