aantal 4 |
brunch, brunchgerecht, ontbijt, ontbijtgerecht |
pasen, weekend |
internationaal |
Begin je dag met deze luchtige ontbijt-pannenkoekjes met rabarber en rozenblaadjes. De frisse zurigheid van rabarber combineert perfect met de subtiele bloemige rozenblaadjes, waardoor elke hap een kleine verrassing is. Ideaal voor een bijzonder ontbijt in het weekend of gewoon omdat het kan!
Ingrediënten
- 200 g rabarber, ± 2 stengels
- 50 g fijne kristalsuiker
- 1 el gedroogde rozenblaadjes*, liefst donkere blaadjes
- rasp en sap van 1 biosinaasappel
- 180 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 ei
- 100 ml melk
- 2 el vloeibare honing + extra voor erbij
- boter om in te bakken + extra voor erbij
rabarber-rozenblaadjescompote
- 200 g rabarber, ± 2 stengels, in stukjes
- 50-75 g fijne kristalsuiker, naar smaak
- 1 el gedroogde rozenblaadjes*
Instructies
- Verwarm voor de compote de rabarber met 2 el water, 50 g suiker en de rozenblaadjes in een pan en verwarm op matig tot laag vuur. Kook zachtjes, af en toe roerend ± 5 min of tot de rabarber zacht wordt, maar nog wel zijn vorm houdt en de vloeistof stroperig wordt. Proef wat (afgekoelde) compote en voeg naar smaak extra suiker toe. Laat de compote afkoelen.
- Je kunt hem een week bewaren in de koelkast. Halveer voor de pannenkoekjes de rabarberstengels in de lengte in 4 lange repen. Snijd de repen in stukjes van ± ¾ cm. Schep ze in een kom om met 1 el van de suiker, de rozenblaadjes en het sinaasappelrasp en -sap.
- Meng in een middelgrote kom de bloem met het bakpoeder, de rest van de suiker en een snuf zout. Breek het ei erboven, schenk de melk erbij en voeg de honing toe. Klop tot een glad beslag zonder klontjes. Schep voorzichtig het rabarber-rozenblaadjesmengsel met het sap erdoor.
- Smelt wat van de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig tot hoog vuur. Schep voor 4 pannenkoekjes 4 flinke eetlepels beslag in de pan met voldoende tussenruimte. Bak ze ± 30 sec. en draai dan het vuur matig tot laag. Bak ze 1-2 min. tot ze aan de onderkant goudbruin kleuren. Keer ze met een kleine spatel en bak ook de andere kant bruin in 1-2 min., draai intussen het vuur zo nodig wat hoger of lager.
- Schep de pannenkoekjes op een bord en bak op deze manier de rest van de pannenkoekjes. Serveer ze warm met boter en rabarber-rozenblaadjescompote.
- * Koop rozenblaadjes bij mediterrane supermarkten of online.
Voedingswaarde
calorieën: 450kcal
eiwit: 10g
vet: 8g
koolhydraten: 49g
Recept: Gill Meller, Food Styling & Styling: Gill Meller, Fotografie: Andrew Montgomery
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: frambozenbroodjes met amandel