ovenschotel met groente en flatbread

ovenschotel met groente en flatbread

Elke groente heeft meer smaak in zich dan je denkt, als je weet hoe je die eruit haalt. Kost het heel veel moeite? Valt hartstikke mee. Met een beetje hitte, vet, zuur en een snuf specerijen, zet je een verslavend lekkere ovenschotel met groente op tafel.

Vooral zoete wortelgroenten – zoals wortels, zoete aardappels, pastinaken en knolselderij – lenen zich uitstekend voor een goed gevulde ovenschotel met groenten. Door het roosteren worden de groenten zoeter en krijgen ze aan de buitenkant een gekaramelliseerd randje, terwijl de binnenkant zo zacht wordt dat je er moeiteloos een vork inprikt.

Met olijfolie en zout kom je al een heel eind, maar wil je een groente-ovenschotel echt spannend maken, dan draait het om het spelen met texturen en smaken. In dit geval contrasteert het frisse granaatappelsap met de zoete dadels en suiker, zorgen de kardemompeulen voor een eucalyptusachtig aroma dat al die zoetheid mooi in balans brengt, en maken de tahini en yoghurt het geheel heerlijk romig.

Ovenschotel met groente en flatbread

Voorkeur: vegetarisch

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | amerikaans | vegetarisch

Zin in een gezond gerecht boordevol groente? Dan zit je met dit fusion gerecht helemaal goed! De groente zorgen voor de nodige vitamine, waarbij het flatbread een extra bodem legt.

Voorbereiding:35

Kooktijd:45

Totale tijd:1 20

Ingrediënten

  • 6 kardemompeulen
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 2 lange zoete aardappels
  • 2 bataten, 1 lichte en 1 paarse, in parten
  • 2 dikke wortels, in schuine dikke plakken
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 8 dadels, ontpit en kleingesneden
  • 1 granaatappel, de pitten
  • 1 biosinaasappel, rasp en sap
  • 75 ml granaatappelsap
  • 400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 3 el tahini evt.
  • 140 g Griekse yoghurt
  • 2 el zonnebloempitten
  • 1 bosje munt, blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 1 warm flatbread, voor erbij

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Bekleed een braadslee met bakpapier.
  3. Wrijf de kardemomzaadjes, suiker en 1 tl zeezoutvlokken samen fijn in een vijzel. Doe de zoete aardappels en wortels in een kom en schep ze om met de olie.
  4. Verdeel de groenten over de bodem van de braadslee en rooster ze 25-30 min. tot ze licht karamelliseren; keer ze halverwege en bestrooi ze dan met het specerijenmengsel. Meng de dadels met de granaatappelpitten en het sinaasappel- en granaatappelsap.
  5. Neem de braadslee uit de oven, strooi de kikkererwten over de geroosterde groenten en rooster alles nog ± 15 min. tot de groenten gaar en mooi gekaramelliseerd zijn.
  6. Meng in een kleine kom de tahini en evt. de yoghurt met 5 el water en voeg zout en peper naar smaak toe.
  7. Sprenkel de dadel-granaatappeldressing over de groenten en bonen en bestrooi met de sinaasappelrasp, de zonnebloempitten en munt. Serveer met tahiniyoghurt en flatbread.

Voedingswaarde

  • calorieën: 582 kcal
  • eiwit: 14 g
  • vet: 27 g
  • koolhydraten: 63 g

Recept: Matt Preston. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!