aantal 6 |
lunch, lunchgerecht, ontbijt, ontbijtgerecht |
weekend |
internationaal |
Met deze muffins met cheddarboter, eieren & pancetta start je dag echt goed! Met een muffinbakvorm heb je zo een schaal vol gebakken. De keuken gaat heerlijk geuren en dat zorgt ervoor dat iedereen vanzelf aanschuift.
Kookgerei
- Texas-muffinplaat* met 6 grote holten van 9 cm Ø aan de bovenrand, goed ingevet
Ingrediënten
- 100 g gezouten boter op kamertemperatuur
- 50 g cheddar verkruimeld of geraspt
- ½ tl gerookte-paprikapoeder
- 120 g pancetta in blokjes + 40 g pancetta in plakjes
- 2 takjes salie blaadjes geplukt en de helft daarvan fijngesneden
- 4 eieren
- 250 ml melk
- 120 ml zure room
- 60 ml extra vergine olijfolie
- 300 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de boter met een mixer in ± 5 min. licht en luchtig. Schep de cheddar, het paprikapoeder en eventueel nog een snufje zout erdoor. Schep in een kom.
- Verhit een koekenpan op matig vuur. Bak hierin de pancettablokjes krokant in 3-5 min. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Bak de pancettaplakjes op dezelfde manier. Bak de hele salieblaadjes in 30 sec. krokant in het pancettavet en schep ze op een bord.
- Kook 2 eieren in een kleine steelpan met kokend water in ± 10 min. hard. Laat ze afkoelen, pel ze en rasp ze fijn.
- Roer de laatste 2 eieren los met de melk, zure room, olie en ½ tl zout.
- Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met de fijngesneden salie, pancettablokjes en geraspte eieren. Meng het melkmengsel er vlug door. Verdeel het beslag de over de holten van de muffinplaat.
- Bak de muffins in 35-40 min. gaar en goudbruin. Laat ze iets afkoelen op een rooster en serveer de muffins met de cheddarboter, plakjes pancetta en gebakken salieblaadjes.
Voedingswaarde
calorieën: 585kcal
eiwit: 19g
vet: 39g
koolhydraten: 39g
* Een Texas-muffinplaat is een plaat met extra grote holtes. Je kunt het beslag ook verdelen over ± 10 gewone muffinholtes. Bak de muffins dan ± 20 min.
Recepten, Bereiding: Helena Moursellas, Kim Coverdale, Fotografie: Nigel Lough, Styling: David Morgan
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nog meer hartige muffins? Probeer deze zalmmuffins met harissa & bieslook | delicious.magazine