aantal 10 |
zoet |
weekend |
italiaans |
Snel nog wat lekkers maken voor die vrienden die langskomen? De mixer is je beste vriend! Deze zoete Italiaanse cake maak je niet met boter, maar met olijfolie en karnemelk.Nog meer van dat lekkere Italiaanse zoet? Probeer deze scones met mascarpone.
kooktijd25 minutes minutes
Oven45 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 10 minutes minutes
ingrediënten
- 375 g bakmeel zelfrijzend
- 330 g kristalsuiker fijn
- 1 citroen bio, sap en rasp
- 3 eieren
- 125 ml karnemelk
- 80 ml olijfolie extra vergine
- 1 vanillestokje in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
- voor garnering: takjes citroentijm
- ook nodig: springvorm van 20 cm Ø ingevet, bekleed met bakpapier
citroenglazuur
- 150 g poedersuiker gezeefd
- 1 citroen sap
instructies
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng in een kom het meel met de suiker en de citroenrasp. Breek de eieren boven de mengkom van een standmixer en voeg terwijl de motor draait geleidelijk de karnemelk, olie, het vanillemerg en citroensap toe, zodat je een glad mengsel krijgt. Voeg de droge bestanddelen toe en klop ze kort erdoor met de pulseerknop.
- Schenk het beslag in de bakvorm en bak de cake in ± 45 min. goudbruin, tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat enigszins afkoelen in de vorm, stort op een rooster en laat volledig afkoelen.
- Doe de poedersuiker voor het glazuur in een kom en klop er 1 el citroensap door. Het moet een glad, dik vloeibaar glazuur zijn. Voeg evt. nog 1 tl citroensap door als het te dik is. Schenk het glazuur over de cake uit en garneer als je wilt met takjes (citroen)tijm. Laat het glazuur drogen.
auteur: delicious.
* Citroentijm kun je soms op de markt en bij tuincentra kopen en ook bij ruim gesorteerde groentewinkels.
Recept: Silvia Colloca. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!