aantal 10 |
nagerecht |
oudjaar |
hollands |
Oliebollen over? Mister Kitchen ging op oliebollenjacht en kwam op de redactie met een aantal super recepten. Eén daarvan was de oliebollenbroodpudding. Want lekker hoor die oliebollen, maar je houdt er altijd een paar over. Zonde om ze uit te laten drogen en met wat room, vanille en suiker maak je er een super nagerecht van!
Ingrediënten
- 6 tot 8 oliebollen afhankelijk van de grootte
- 250 ml melk
- 250 ml slagroom
- 1 vanillestokje gesplitst, zaadjes eruit geschraapt
- 100 g suiker
- 3 grote eieren
- boter om in te vetten
- 30 g rozijnen in warm water geweld
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Breng melk, room en 50 g suiker aan de kook met de vanille. Klop de eieren los met een handmixer, keukenmachine of garde met de resterende suiker en wat zout. Schenk het kokende roommengsel al kloppend bij het eimengsel, laat iets afkoelen. Zeef het mengsel door een fijne zeef.
- Snijd de oliebollen in plakken met een dikte tussen een ½ en 1 cm. Vet het bakblik (Ø 28 cm) in en beleg het met een deel van de plakken oliebol zodat de bodem bedekt is.
- Schenk het roommengsel over de oliebollen. Verdeel er wat rozijnen over. Beleg met een tweede laag oliebolplakken, verdeel er weer wat rozijnen over, herhaal totdat het blik tot de rand gevuld is met oliebol en het roommengsel. Laat 15 min. rusten en schenk er daarna eventueel nog wat room bij.
- Zet het bakblik in een passende pan of hoge ovenslede en zet in de oven. Schenk er koud water omheen tot net onder de rand van de vorm. Bak de oliebollenbroodpudding ± 40 min. Haal de vorm voorzichtig uit het water. Laat de pudding een uur afkoelen en stort hem dan op een plat bord. Serveer plakken pudding met vanille-ijs, poedersuiker en eventueel een saus van rood diepvriesfruit.
Voedingswaarde
Productie: Merijn Tol. Recepten, bereiding en tekst: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Sandra Kissels
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!