aantal 12 |
zoet |
moederdag, pasen, weekend |
|
Met muffins kun je eindeloos variëren. Maak deze muffins met pruimencrumble bijvoorbeeld. Of kijk wat je in je keukenkast vindt – rozijnen, noten, kokos, specerijen, zelfs olijfolie – en experimenteer! Ooit werden muffins gebakken als voedzaam ontbijt, nu zijn ze een stuk luchtiger en fantastisch voor bij thee of koffie of zelfs bij een glas dessertwijn.
Ingrediënten
crumblelaag
- 30 g havermout
- 60 g bloem
- 25 g kristalsuiker fijn
- snufje steranijs gemalen
- 50 g boter koud, in blokjes
muffinbeslag
- 300 g bakmeel zelfrijzend, gezeefd
- 2 tl bakpoeder gezeefd
- 220 g kristalsuiker fijn
- 30 g havermout
- 45 g pecannoten grof gehakt
- 1 tl kaneel
- snufje steranijspoeder
- ½ tl kruidnagel gemalen
- ½ tl kardemom gemalen
- 250 ml zure room op kamertemperatuur
- 2 eieren
- 165 ml olijfolie
- 4 pruimen in dunne schijfjes
- geklopte slagroom voor erbij
- ook nodig: muffinplaat met 12 holtes ingevet en met papieren vormpjes (caisses) van 125 ml inhoud erin
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en voeg een snufje zout toe. Wrijf met je vingertoppen de koude boterblokjes door de ingrediënten, zodat je een grof kruimelig mengsel krijgt. Zet tot gebruik in de diepvries.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng voor het beslag in een grote kom het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder, een snufje zout, de suiker, havermout, pecannoten en specerijen. Klop in een andere kom de zure room los met de eieren en olie. Spatel dit mengsel door het meelmengsel. Schep het beslag in de muffinvormpjes en verdeel de pruimenschijfjes erover. Verdeel het crumblemengsel erover. Bak de muffins 25-30 min. of tot een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt. Serveer met slagroom.
Voedingswaarde
Recepten: Phoebe Wood. Fotografie: Nigel Lough. Styling: Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!