Midden-Oosterse gourmet

Midden-Oosterse gourmet

Heb je iets te vieren? Of komt de hele familie even langs, kleinkinderen en al? Ontdek de smaken van het Midden-Oosten met deze recepten. Met deze saus, marinade en salsa’s kun je alledaagse ingrediënten omtoveren tot een Midden-Oosterse gourmet!

Grote proteïne:

  • Vlees – kippendijfilets
  • Vis – spiesjes van stevige vis zoals zeebaars
  • Vega – vega kipstukjes
  • Erbij – flatbread, gegrilde of rauwe plakken aubergine en courgette om zelf te bakken

Muntmarinade

aantal 4 | bijgerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk | midden-oosters | glutenvrij, lactosevrij, vegan

marinade voor vlees, vegakip en vis

Voorbereiding:10

Totale tijd:10

Ingrediënten

  • blaadjes van ½ bosje munt
  • 60 ml olijfolie
  • sap en rasp van 1 biocitroen
  • 1 tl ras el hanout, ruim gesorteerde supermarkt of mediterrane winkel
  • 1 tl kurkuma, geelwortel
  • 1 tl paprikapoeder
  • stukje gember van 5 cm, in stukjes

Instructies

  1. Pureer alle ingrediënten tot een gladde saus. Breng op smaak met zout. Marineer vlees en vegakip 1 uur tot 1 nacht, vis ± 30 min.

Voedingswaarde

  • calorieën: 147 kcal
  • vet: 15 g
  • koolhydraten: 1 g

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Olijven-paprikasalsa

aantal 4 | bijgerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk | midden-oosters | glutenvrij, lactosevrij, vegan

Voorbereiding:15

Totale tijd:15

Ingrediënten

  • 150 g granaatappelpitjes
  • 75 g Taggiasche olijven zonder pit, doorgesneden
  • blaadjes van 2 bosjes koriander
  • 1½-2 el granaatappelmelasse
  • 2 oranje paprika’s, in mini-blokjes
  • 75 g walnoten, grof gehakt
  • 2 el groene olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngesneden

Instructies

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar met een snuf zout en laat 1 uur staan om in te trekken. Breng op smaak met zout en peper.

Voedingswaarde

  • calorieën: 290 kcal
  • eiwit: 5 g
  • vet: 22 g
  • koolhydraten: 17 g

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Dadel-sinaasappelsalsa

aantal 4 | bijgerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk | midden-oosters | glutenvrij, lactosevrij, vegan

Voorbereiding:10

Totale tijd:10

Ingrediënten

  • 8 medjouldadels zonder pit
  • 2 sinaasappels
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • blaadjes van 4 takjes munt, in reepjes
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 2 el grassige olijfolie

Instructies

  1. Snijd de dadels in kleine blokjes. Schil de sinaasappel dik zodat ook de witte schil verwijderd wordt. Snijd in plakjes en de plakjes in kleine stukjes. Houd de helft van de munt apart. Meng met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met peper en zout. Laat 1 uur in de koelkast intrekken.

Voedingswaarde

  • calorieën: 109 kcal
  • eiwit: 1 g
  • vet: 6 g
  • koolhydraten: 13 g

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Tahini-yoghurtsaus met venkelzaad

aantal 4 | bijgerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk | midden-oosters | glutenvrij, vegetarisch

Voorbereiding:10

Totale tijd:10

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook, geperst
  • sap en rasp van 1 biocitroen
  • sap en rasp van 1 biosinaasappel
  • 120 ml tahini
  • 120 ml yoghurt
  • 1 tl venkelzaad, gevijzeld
  • ± 1 tl honing

Instructies

  1. Meng de knoflook met het citroensap en laat 10 min. staan. Zeef de knoflook uit het citroensap en meng het citroensap met de rest van de ingrediënten tot een gladde saus. Leng evt. aan met wat water en breng op smaak met zout en een beetje honing.

Voedingswaarde

  • calorieën: 247 kcal
  • eiwit: 9 g
  • vet: 19 g
  • koolhydraten: 7 g

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: gourmetten op z’n Scandinavisch