Tip: op onze Instagram vind je een video waarin onze culinair coördinator Liselore uitlegt hoe je deze madeleine kerstboom maakt.
aantal 20 |
koek, zoet |
feestdagen, feestelijk, kerst |
frans |
Ga voor een wow-effect met deze madeleine kerstboom! Je kunt voor deze boom kant-en-klare madeleines kopen bij de (ambachtelijke) bakker of de ruimgesorteerde supermarkt. Of bak ze lekker zelf en laat ze goed afkoelen voordat je met de chocolade in de weer gaat. Onderaan dit recept vind je een link naar een van onze favoriete madeleine-recepten!
Ingrediënten
- 200 g witte chocolade, fijngehakt
- ± 40 madeleines*
- 1 piepschuim kegel van 27 cm hoog en 12,5 cm Ø*
- 40 tandenstokers
- ± 10 cranberry’s, doormidden gesneden
- 8-10 tijmtakjes
- 2 el poedersuiker
- ½ el eetbaar glitterpoeder*
- 1 sterretje, vuurwerk
Instructies
- Smelt 200 chocolade au bain marie door de chocolade in een hittebestendige kom te doen. Zet op een pan met een klein laagje kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Dek af met een deksel en zet het vuur uit.
- Houd wat chocolade over om straks de cranberry’s op de boom te plakken en schep de rest van de chocolade in een diepere kleine kom. Doop de randjes van het puntje van elke madeleine in de witte chocolade en laat helemaal opstijven op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Zet de kegel op een serveerschaal. Prik de eerste tandenstoker ± 3 cm boven de onderrand in de kegel. Prik er een madeleine op met het buikje naar binnen. Prik zo de onderste rand vol met madeleines. Prik de volgende laag dakpansgewijs en verspringend er boven op en ga zo door tot de top. Breek voor de laatste laag de prikkers doormidden.
- Verwarm eventueel de chocolade weer even au bain-marie. Doop telkens een halve cranberry in de witte chocolade, laat iets afkoelen en plak op de kerstboom. Gebruik takjes tijm als slingers. Prik het sterretje boven op de boom in de kegel. Meng de poedersuiker met het glitterpoeder en bestrooi vlak voor serveren met het glitter-poedersuiker en steek het sterretje aan.
Voedingswaarde
*Piepschuimkegels koop je in de hobbywinkel of online. Madeleines kun je kopen bij de (ambachtelijke) bakker of de ruimgesorteerde supermarkt. Of bak ze zelf en gebruik het volgende recept: https://deliciousmagazine.nl/recepten/madeleines/
Glitterpoeder koop je bij de ruimgesorteerde supermarkt, bakwinkel of online.
Recept: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!