macadamiabrood

macadamiabrood
RECEPTEN EN BEREIDING: VALLI LITTLE | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: KIRSTEN JENKINS | BEWERKING: DOSIA BREWER.
aantal 1 | brood, brunch, brunchgerecht | feestdagen, feestelijk, pasen | internationaal |
Versgebakken brood is onweerstaanbaar. Wij bakken een gevlochten brood met knapperige noten, zoete stroop en specerijen, speciaal voor Pasen.
Kooktijd30 minutes
oven, rijzen2 hours 45 minutes
Totale tijd3 hours 15 minutes

Ingrediënten

  • 3 tl gedroogde gist
  • 185 ml lauwwarme melk
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 450 g bloem voor brood*
  • 2 eidooiers
  • 150 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • rasp van 1 biosinaasappel
  • 75 g macadamianoten, geroosterd en gehakt
  • 20 g havermoutvlokken
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 90 g kandijstroop, golden syrup** + extra

Instructies

  • Meng de gist en melk met 1 tl suiker in een kleine kom. Laat dit mengsel ± 10 min. staan op een warme plek tot het schuimig wordt. Doe de bloem met de eidooiers, het gistmengsel, 125 g van de gesmolten boter, 1 tl zout en de rest van de suiker in de mengkom van de standmixer met deeghaak of kneed op een licht met bloem bestoven werkvlak in ± 10 min. tot een glad en elastisch deeg.
  • Doe het deeg in een licht ingevette kom en laat het afgedekt op een warme plek 1-1½ uur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Bestuif een groot vel bakpapier met bloem en leg dit op je werkvlak. Sla het deeg terug en rol het op het bakpapier uit tot een rechthoek van 25×45 cm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Roer in een kom de sinaasappelrasp door de rest van de gesmolten boter. Meng in een andere kom de noten, havervlokken, speculaaskruiden en kaneel. Bestrijk de deeglap met het botermengsel, maar laat langs de randen 1 cm vrij. Strooi er driekwart van het notenmengsel over en besprenkel met stroop.
  • Rol de deeglap vanaf de dichtstbijzijnde lange kant stijf op en druk de rand stevig aan. Snijd de deegrol in de lengte doormidden. Draai beide halve broden met de snijvlakken naar buiten, zodat je de notenvulling ziet, draai ze in elkaar tot een spiraal. Leg het brood met behulp van het bakpapier op een bakplaat. Strooi de rest van het notenmengsel erover.
  • Bak het brood 10 min., schakel dan de oventemperatuur terug tot 170ºC en bak het brood nog ± 35 min. tot het goudbruin en gaar is.
  • Serveer het macadamiabrood warm en sprenkel er nog wat kandijstroop over.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Zie TIP bloem bij sticky pecan-koffiebroodjes.
** Kandijstroop of golden syrup koop je bij de ruim gesorteerde supermarkt of online.
RECEPTEN EN BEREIDING: VALLI LITTLE | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS |
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Nog meer paas-bakinspiratie: 29x bakken met citroen: van maanzaadcake tot citroen-meringue