maanzaadtaart

maanzaadtaart
Recepten, bereiding, fotografie, styling Laura Muthesius Nora Eisermann

In de winter zoeken we naar comfort, en dat mag ook in de vorm van een heerlijke taart. Deze maanzaadtaart met een vulling van kokosmelk en maismeel is precies wat je nodig hebt: stevig, romig, en de volgende dag zelfs nóg lekkerder.

Dat en nog veel meer comfortfood voor de eindeloos lange winterdagen vind je nu in het februari-nummer van delicious.

Maanzaadtaart

glutenvrij
aantal 8 | gebak | feestelijk, weekend, winter | internationaal | glutenvrij
Deze maanzaadtaart heeft een vulling van kokosmelk en maïsmeel en geeft een stevige en romige textuur. De volgende dag smaakt-ie nóg beter! En we eten ook graag een stukje als stevig ontbijt.
Voorbereiding30 minutes
Rusten1 hour
Totale tijd1 hour 30 minutes

Kookgerei

  • springvorm van 26 cm Ø ingevet bodem en zijkanten met bakpapier bekleed

Ingrediënten

  • 400 g rijstmeel + extra om mee te
  • bestuiven
  • 60 g suiker
  • 225 g koude boter in blokjes
  • 4 eieren
  • 40 g roomkaas
  • 100 g poedersuiker evt., voor glazuur

maanzaadvulling

  • 250 g maanzaad gemalen
  • 60 g polenta of maïsmeel
  • 500 ml kokosmelk of een andere plantaardige melk met een hoog vetgehalte
  • 100 g perzikjam of andere jam
  • bijv. abrikozenjam
  • 75 g suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 ei + 1 eidooier

Instructies

  • Meng het rijstmeel, de suiker en een snuf zout in een grote mengkom. Wrijf de boter met je vingertoppen door het bloemmengsel. Voeg 3 eieren en de roomkaas toe en kneed tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 3 ballen, druk platter en laat in plasticfolie gewikkeld ± 1 uur in de koelkast rusten.
  • Breng intussen alle ingrediënten voor de vulling behalve het ei en de eidooier in een middelgrote pan aan de kook en laat al roerend 5-10 minuten op laag vuur zachtjes koken. Neem van het vuur en laat ± 20 min. afkoelen in een mengkom. Voeg het ei en de eidooier toe en meng goed door.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Kneed 2 stukken deeg ± 1 min. samen. Leg op een met rijstmeel bestoven stuk bakpapier. Bestuif het deeg licht en rol het dun uit tot een cirkel van ± 34 cm Ø. Leg een snijplank of siliconenmat onder het bakpapier, zet de springvorm ondersteboven op het deeg. Til de snijplank samen met de springvorm op en draai samen om. Verwijder het bakpapier en druk het deeg tegen de bodem en zijkanten van de vorm. De rand moet ± 4 cm hoog zijn. Repareer eventuele gaten met stukjes deeg en prik de bodem in met een vork.
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem van het deeg. Rol het laatste stuk deeg op een vel bakpapier uit tot een rechthoek. Snijd het deeg in repen en leg ze kruislings over de vulling. Rol het resterende deeg uit tot lange, dunne repen en leg in een rand aan de buitenkant van de taart. Druk er met een vork rondom een decoratief patroon in.
  • Klop het laatste ei los met een scheutje water en bestrijk de deegrepen en rand ermee. Bak de taart in 45-50 min. gaar en tot de korst goudbruin is. Neem uit de oven en laat afkoelen. Meng voor een iets zoetere taart de poedersuiker met een beetje melk of water en bestrijk de taart ermee.

Voedingswaarde

calorieën: 751kcal
eiwit: 14g
vet: 38g
koolhydraten: 85g
auteur: delicious.
Recepten, bereiding, fotografie, styling: Laura Muthesius & Nora Eisermann
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Nog maanzaad over? Bekijk hier onze ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maanzaadboter