linzertorte met pistachenoten

linzertorte met pistachenoten
RECEPTEN, BEREIDING CLAIRE SAFFITZ FOTORAFIE ALEX LAU
aantal 8 |
gebak, taart, zoet |
feestelijk, weekend |
oostenrijks |
Linzertorte maak je van kruidig deeg met noten en vul je met jam. Dit is de belichaming van Weens gebak: vrij eenvoudig én vol smaak op de goede manier!
Voorbereiding20 minutes
Kooktijd1 hour
Totale tijd1 hour 20 minutes

Kookgerei

  • metalen taartvorm met losse bodem (rond 23 cm Ø of rechthoekig 10×35,5 cm), ingevet
  • keukenmachine
  • paletmes
  • spuitzak met grote platte spuitmond of evt. een andere spuitmond

Ingrediënten

  • 120 g gepelde pistachenoten
  • 130 g bloem
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl 2 g zout of zoutvlokken
  • 100 g suiker
  • 140 g koude boter in 1 cm-blokjes + extra om in te vetten
  • 1 ei koud
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el rasp van 1 biocitroen
  • 200 g frambozen-, aardbeien-, kersen- of abrikozenjam
  • 2 tl versgeperst citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Verspreid de pistachenoten over een kleine bakplaat en rooster ze in 8-10 minuten goudkleurig en geurig. Schud ze halverwege de roostertijd om. Neem uit de oven en laat iets afkoelen. Wrijf de warme noten tussen je vingers om de meeste papierachtige velletjes die losgeraakt zijn tijdens het roosteren eraf te krijgen. Ze hoeven er niet allemaal uit. Gooi de velletjes weg.
  • Druk op de pulseknop van de keukenmachine de bloem met de kaneel, het zout en de afgekoelde pistachenoten tot de noten fijngemalen zijn. Schep in een kom. Druk met de pulseknop van de keukenmachine de suiker met de stukjes boter glad en romig. Schraap een of twee keer met een spatel langs de wand van de kom naar beneden. Voeg het ei, vanille-extract en de citroenrasp toe en druk opnieuw op de pulseknop. Schraap met een spatel nog een keer naar beneden langs de wand van de kom tot alles is opgenomen; het kan er wat geschift uitzien. Voeg het pistachenoten-bloemmengsel toe en druk met de pulseknop tot je een dik, glad beslag hebt. Haal het mes uit de keukenmachine en meng het beslag nog even goed door.
  • Schep de helft van het beslag in de taartvorm. Strijk met een paletmes het beslag in een dunne laag uit over de bodem en langs de wanden van de taartvorm tot aan de bovenrand. Zet de vorm in de oven en bak de bodem in het midden van de oven tot het deeg na 15-20 minuten stevig en hard is en de randen goudbruin kleuren. Haal de taartvorm uit de oven en laat afkoelen.
  • Schep het overgebleven deeg in een spuitzak. Het beslag zal dik zijn, maar doe je best om luchtbellen eruit te krijgen bij het vullen van de spuitzak; dan gaat het opspuiten van de taart beter. Knip van een spuitzak voor eenmalig gebruik het puntje af voor een opening van 2,5 cm Ø (dit kan ook met een ziplock-diepvrieszak).
  • Roer in een kleine kom de jam met het citroensap glad. Smeer het jammengsel in een egale laag op de afgekoelde taartbodem en laat rondom een rand van ½ cm vrij. Spuit strakke, parallelle strepen beslag van de ene kant van de taartvorm naar de andere kant over de jam heen, of in ieder patroon dat je wilt. Knijp met gelijkmatige druk in de spuitzak en spuit langzaam om het dikke beslag uit de spuitzak te krijgen. Als de streep beslag breekt of onderbroken wordt door een luchtbel, begin dan op hetzelfde punt als waar je eindigde. Spuit al het beslag op.
  • Bak de taart nog een keer tot de jam na 25-30 minuten borrelt en de randen van de taart goudbruin zijn. Haal de taartvorm uit de oven en laat volledig afkoelen. Haal de taart voorzichtig uit de taartvorm en snijd hem in punten of stukken.

Voedingswaarde

calorieën: 398kcal
eiwit: 7g
vet: 22g
koolhydraten: 42g
auteur: delicious.
 

RECEPTEN, BEREIDING CLAIRE SAFFITZ FOTORAFIE ALEX LAU

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!