Voorkeur: lactosevrij, vegan
aantal 8 | taart | feestelijk, moederdag, zomer | internationaal | lactosevrij, vegan
Zijden tofoe is de verrassende vegan basis van deze friszoete citroentaart met de kick van limoncello. Wat een showstopper!
Kookgerei
- bakvorm met losse bodem van 25 cm Ø, steunvulling vulling
- crème-brûléebrander
Ingrediënten
- 275 g bloem
- 110 g ijskoude plantaardige margarine
- 55 g fijne kristalsuiker
- 4 el sojamelk
- 500 g zijden tofoe*
- 440 g fijne kristalsuiker
- rasp van 5 biocitroenen + 110 ml sap van ± 3 citroenen
- 4 el limoncello
- 8 grote basilicumblaadjes, fijngesneden
- 50 g bloem
- 50 g maïzena
meringue
- uitgelekt vocht van 400 g kikkererwten, 1 blik *
- ½ tl citroensap of snufje citroenzuur
- 220 g fijne kristalsuiker
Instructies
- Doe de bloem, de margarine en de suiker voor het deeg in een kom. Wrijf de margarine met je vingertoppen erdoor, zodat je een fijn kruimelig mengsel krijgt. Roer de melk erdoor. Breng over op een licht met bloem bestoven werkvlak en druk het deeg tot een platte schijf. Omwikkel met plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 4 mm dik. Bekleed hiermee de bodem en rand van de bakvorm. Snijd de rand netjes bij en zet de deegbodem 30 min. in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg een vel bakpapier op de deegbodem en strooi hierop een steunvulling. Bak hem ± 15 min. tot hij licht kleurt. Verwijder het papier en de steunvulling en bak hem nog eens ± 15 min. tot hij goudgeel kleurt en droog is.* Schakel de oventemperatuur terug naar 160°C.
- Leg de tofoe in een vergiet. Leg er een bordje op en verzwaar met een blik. Laat 15 min. uitlekken. Pureer glad in de keukenmachine. Mix de suiker erdoor, gevolgd door citroenrasp en -sap, limoncello, basilicum, bloem en maïzena tot glad mengsel.
- Schenk de limoncellovulling in de taartbodem en bak de taart ± 50 min. tot de vulling is gestold, maar in het midden wiebelig. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen in ± 45 min. Laat in de koelkast door en door koud worden.
- Doe het kikkererwtenvocht in een vetvrije kom, voeg het citroenzuur en een snufje zeezout toe en klop met vetvrij gemaakte kloppers tot stijve pieken. Klop de suiker lepel voor lepel erdoor en blijf ± 8 min. kloppen tot je een dikke, glanzende meringue krijgt.
- Bestrijk de taart met de meringue en karamelliseer met een crème-brûléebrander. Serveer direct.
Voedingswaarde
- calorieën: 484 kcal
- eiwit: 9 g
- vet: 14 g
- koolhydraten: 80 g
RECEPTEN, BEREIDING SHANNON MARTINEZ FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Voor dit recept gebruik je alleen het vocht van de kikkererwten, met de overige kikkererwten kan je bijvoorbeeld dit maken: griekse kikkererwtenstoof