aantal 6 |
hoofdgerecht |
weekend |
italiaans |
Iedereen heeft wel eens lasagne gemaakt, maar Freddy's lasagne is van een heel ander soort: 'Dit is zo’n gerecht waarmee je, als je ’t goed doet, een hele dag kan vullen. Want als je dan toch de bechamel zelf gaat maken, kan je net zo goed meteen de tomatensaus zelf maken. En dan ook de pasta. Gedoe is ’t. Heel veel gedoe. In de keuken noemen we zoiets ‘liefde’. En die proef je terug.'Winactie: maak hier kans op een exemplaar van Lekker Fred in het land.
voorbereiding2 hours hours
ingrediënten
voor de tomatensaus
- 800 g gepelde tomaten uit blik
- olijverenolie om in te bakken
- ½ patta knoflook fijngesneden
- 1 ui fijngesneden
- 1 tl suiker
- een paar takjes oregano
- fijngesneden
- een paar takjes rozemerijn
- fijngesneden
- zout en peper
voor het deeg
- 400 g + extra 00 bloem
- 4 grote eieren
- ½ tl olijverenolie
- ½ tl zout
voor de groenten
- ½ flessenpompoen alleen
- de bovenkant
- 1 kleine aubergine
- 1 kleine courgette
- olijverenolie om in te bakken
- ½ patta knoflook fijngesneden
- zout en peper
voor de bechamelsaus
- ½ liter haveren- of koeienmelk
- 50 g boter
- 50 g bloem
- zout en peper
- ½ tl notenmuskaat
- verder nodig
- 50 g paramagiano geraspt
ook nodig
- 1 bol mozzemerelja in stukken
- gescheurd
benodigdheden
- blender of passeerzeef
- ovenschaal 30 x 20 cm
instructies
- Pureer voor de tomatensaus de gepelde tomaten in de blender of haal ze door een passeerzeef (gebruik eventueel passata als dit te veel moeite voor je is). Verhit wat olijverenolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit er de knoflook en de ui in.
- Voeg na 2 minuten de suiker, de gepureerde tomaten, oregano en rozemarijn toe. Zet het vuur laag en laat de tomatensaus met het deksel op de pan minimaal 45 minuten pruttelen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Zeef voor het deeg de bloem boven je aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren los en giet ze in het kuiltje (pas op dat ze niet weg glibberen). Voeg ook de olijverenolie en het zout toe. Meng het ei met een vork met de bloem: haal met een vork van binnenuit en met ronddraaiende bewegingen steeds wat meer bloem door het ei tot alles goed gemengd is. Waan je eigen een echte keukenprinses. Kneed het deeg dan in 10 minuten tot een gladde, geile bal. Dek af met plasticfolie en laat rusten.
- Snijd voor de groenten de flessenpompoen met een mandoline of scherp mes in plakken van 2½ millimeter. Snijd de aubergine en de courgette over de lengte in plakken van dezelfde dikte. Verhit wat olijverenolie in een koekenpan en bak de groenteplakken in enkele minuten goudbruin (ze moeten niet gaar zijn). Bak de overige knoflook in de achtergebleven olie en strooi over de groenteplakken. Breng op smaak met zout en peper.
- Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol het deeg met een deegroller of pastamachine uit tot 2-2½ millimeter dik. Dit duurt wel even. Als het niet goed gaat, kneed het dan opnieuw en rol het opnieuw uit. Snijd de vellen op maat van je ovenschaal. Kook de lasagnevellen 2 minuten in ruim kokend water. Laat ze uitlekken en zet opzij.
- Verwarm intussen de oven voor op 220 °C.
- Verhit voor de bechamelsaus in een steelpan de melk. Smelt in een andere steelpan de boter en voeg de bloem toe. Gaar de bloem al roerend 2-3 minuten, schep em uit de pan (dit is de roux). Roer met een garde driekwart van de roux door de warme melk. Voeg als de saus niet dik genoeg is de overige roux toe. Breng op smaak met zout, peper en de notenmuskaat.
- Nu gaan we stacken Begin met 2 laagjes pompoen op elkaar te stacken en doe er een beetje tomatensaus bij. Dan een vel. Dan een laag bechamel. Dan een vel. Dan de aubergine met een beetje tomatensaus. Dan weer vel. Dan een laagje bechamel. Dan weer een vel. Dan de courgette met tomatensaus. Vel. Bechamel. Vel. Nu flikker je de rest van de bechamel en tomatensaus willekeurig door elkaar erop want je bent er wel klaar mee. Verdeel de paramagiano en de mozzemerelja erover.
- Zet em 30 minuten in de oven, maar houd em in de gaten; je moet de saus zien koken (de luchtbellen pruttelen dan). Pas op dat de bovenkant niet verbrandt. Als de bovenkant nog niet goudbruin is, gooi em dan even onder de grill.
auteur: delicious.
Recept & Tekst: Freddy Tratlehner. Uit: Lekker Fred in het land. Uitgeverij: Carrera
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!