aantal 7 |
hoofdgerecht |
familietijd |
internationaal, italiaans |
Voor lasagne moet je even de tijd nemen, maar het is leuk om te doen en het resultaat is die moeite dubbel en dwars waard. Deze lasagne maak je met kipgehakt en groente, dus lekker licht!
Liever een sneller pastarecept met kip? Maak fettuccine met gepocheerde kip.
Liever een sneller pastarecept met kip? Maak fettuccine met gepocheerde kip.
Ingrediënten
- 2 bosjes broccolini of bimi
- 500 g kipgehakt
- 1 sjalot, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 bosje oregano, blaadjes geplukt, de helft fijngesneden
- 1 chilipeper, zonder zaad, fijngesneden
- 6 el extra vergine olijfolie
- 500 ml kippenbouillon
- 70 g tahini (sesampasta)
- 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt (± 350 g)
- 650 g stevige ricotta*
- 125 ml melk
- 50 g geraspte parmezaanse kaas
- 400 g gedroogde lasagnevellen*
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl gerookte-paprikapoeder (pimentón)
- rasp van 1 (bio)citroen
- ook nodig: ovenschaal inh. 2½-3 l, ingevet
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Hak de broccolini kort fijn in de keukenmachine. Pas op dat het niet te fijn wordt en schep in een kom.
- Maak in een kom het gehakt aan met de sjalot, knoflook, de fijngesneden oregano en de chilipeper, 3 el olie, 1 tl grof zeezout en 1 tl grof gemalen zwarte peper.
- Verhit een grote koekenpan op hoog vuur en schep hierin het kipgehakt in 2 delen 3-4 min. om tot het lichtbruin kleurt. Schep al het gehakt in de pan en voeg de bouillon, tahini en 135 g van de kikkererwten toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe roeren in ± 5 min. licht inkoken. Schep de broccolini erdoor en laat afkoelen.
- Meng in een kom de ricotta met de melk en de helft van de parmezaan.
- Verdeel eenderde van het gehaktmengsel over de bodem van de ovenschaal. Dek af met op maat afgebroken lasagnevellen. Verdeel hierover 120 g van het ricottamengsel en dek af met lasagnevellen. Herhaal met nog twee laagjes en eindig met de rest van het ricottamengsel. Dek de ovenschaal af met bakpapier en omwikkel met aluminiumfolie. Bak de lasagne 40-50 min. in de oven tot hij gaar en door en door warm is. Haal de folie en het bakpapier eraf, strooi de rest van de parmezaan over de lasagne, verhoog de oventemperatuur tot 230°C en laat bovenin de oven ± 12-15 min. gratineren.
- Dep intussen de resterende kikkererwten droog tussen vellen keukenpapier.
- Verhit de rest van de olie in de koekenpan op matig tot laag vuur. Bak hierin de kikkererwten met de chilivlokken onder af en toe omscheppen in 6-8 min. knapperig en goudbruin. Schep het paprikapoeder en de rest van de oregano erdoor. Schep vlak voor het serveren de kikkererwten op de lasagne en bestrooi met citroenrasp.
Voedingswaarde
calorieën: 800kcal
eiwit: 34g
vet: 45g
koolhydraten: 60g
* Ricotta uit de supermarkt is meestal niet zo stevig. Bij ruim gesorteerde kaaswinkels kun je verse ricotta kopen. Of laat ricotta uit de supermarkt nog even in een schone doek uitlekken. Koop dan iets meer, omdat je vocht kwijtraakt. Dit gerecht glutenvrij maken? Glutenvrije lasagnebladen koop je bij natuurwinkels en sommige supermarkten. Vaak moet je deze lasagne eerst voorkoken.
Recept: Samantha Coutts. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!