Lamstajine met abrikozen

Lamstajine met abrikozen

aantal 6 | hoofdgerecht | weekend | |
Je kunt deze lamstajine ook heel goed voorbereiden. Dat doe je zo: 1 maand van tevoren: Bereid de tajine tot en met het stoven, maar stoof na toevoeging van de groenten slechts 15 min. Laat de schotel afkoelen tot kamertemperatuur en omwikkel hem met een dubbele laag plasticfolie. Zet in de diepvries. 
1 dag van tevoren: Zet in de koelkast om te ontdooien. 
Op de avond zelf: verwarm de oven voor op 180°C. Neem de tajine uit de koelkast, verwijder de plasticfolie en laat hem enigszins op temperatuur komen terwijl de oven warm wordt. Dek losjes af met aluminiumfolie, verwarm 30 min. in de oven, verwijder de folie en verwarm nog 20 min. of tot hij door en door warm is. Bestrooi met het peterseliemengsel.
Kooktijd40 minutes
Oven2 hours
Totale tijd2 hours 40 minutes

Ingrediënten

  • 4 tl zonnebloemolie
  • 1 kg lamsschouder ontbeend, zonder vetrandjes, in blokjes van 3 cm
  • 1 ui in dunne, halve ringen
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 tl gemberwortel fijngeraspt
  • 4 tl ras el hanout
  • 200 g abrikozen gedroogd
  • 350 ml kippenbouillon
  • 250 ml abrikozensap
  • 3 pastinaken 450 g, geschild, in de lengte gehalveerd
  • 1 bos wortels geschrapt en bijgesneden 3 el fijngesneden bladpeterselie
  • 1 biocitroen schil, in reepjes
  • 3 el amandelschaafsel geroosterd
  • ook nodig: ovenschaal of braadslee van 2 l inhoud en 6 cm hoog

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit 2 tl olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Bak hierin eenderde van het vlees in ± 3 min. rondom bruin. Schep in een ovenschaal of braadslee. Herhaal in 2 delen met de rest van het vlees.
  • Verhit de resterende 2 tl olie in de koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui in ± 10 min. goudbruin onder af en toe omscheppen. Voeg de knoflook, gember, ras al hanout en wat zout en peper toe en schep 1 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Schep in de ovenschaal. Voeg de abrikozen toe en schep alles om.
  • Schenk de bouillon en abrikozensap in de koekenpan en breng op matig vuur aan de kook. Schenk over het vleesmengsel. Dek zorgvuldig af met aluminiumfolie. Stoof 1 uur in de oven. Voeg dan de groenten toe en stoof de lamstajine afgedekt met het folie nog ± 1 uur tot het vlees en de groenten gaar zijn.
  • Meng intussen de peterselie, citroenschil en het amandelschaafsel in een kom.
  • Bestrooi de lamstajine met het peterseliemengsel en serveer.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Tracy Rutherford. Fotografie: Al Richardson. Styling: Kirsten Wilson. Bereiding: Lucy Busuttil. Bewerking: Bas Robben
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!