aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
midden-oosters |
Deze lamskoteletjes met za’atar, fattoush & spinazie-dadelsalade staat écht binnen 35 min. op tafel. Onze belofte: snel klaar en toch een delicious. maaltijd.Ook heel erg lekker: massaman lamscurry met zoetzure groenten!
Ingrediënten
- 6 medjool-dadels ontpit, in dunne plakjes of 10 zachte dadels
- 1 rode ui in dunne ringen
- 3 el appelciderazijn
- 5 el za’atar
- 3 el sumak
- 125 ml olijfolie extra vergine + 1 el extra voor de salade
- 2 pitabroodjes*
- 12 lamskoteletjes
- 150 g spinazieblaadjes mals
- 75 g feta verkruimeld
- 250 g kleine romatomaatjes gehalveerd
- 1 citroen sap
- evt. 3 el granaatappelmelasse
Instructies
- Doe de dadels met de uienringen en azijn in een kleine kom en laat intrekken.
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Meng intussen de za’atar met de sumak en olie in een grote kom. Bestrijk de pitabroodjes met een beetje van deze kruidenolie. Voeg wat zout toe aan de rest van de kruidenolie, schep de koteletjes hierin om en leg ze op een diepe bakplaat en braad ze ± 8 min. in de oven tot ze bijna gaar zijn. Keer ze halverwege de braadtijd.
- Neem de bakplaat uit de oven, scheur de pitabroodjes in stukjes en voeg ze toe aan de bakplaat met lamskoteletjes. Zet nog 5 min. in de oven tot het vlees medium rare is en de stukjes pitabrood goudbruin en knapperig. Evt. kun je de pita’s nog wat langer bakken als ze nog geen bruin korstje hebben. Neem weer uit de oven en laat de koteletjes losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten.
- Laat intussen de dadels uitlekken (de azijn heb je niet meer nodig) en meng ze door de spinazie. Voeg de feta en tomaatjes toe. Meng in een kom het citroensap met de granaatappelmelasse (als je die gebruikt) en voeg ruim 1 el olijfolie toe. Klop door elkaar en schep de salade ermee om. Schep de salade op de bakplaat met de koteletjes en stukjes pitabrood.
Voedingswaarde
* Za’atar, sumak en granaatappelmelasse koop je bij mediterrane winkels. I.p.v. pitabroodjes kun je ook Libanees platbrood nemen, te koop bij de mediterrane winkels. Rooster dit platbrood korter, het is sneller bruin.
Recept: Shannon Harley. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!