Het is één van de allerlekkerste oorspronkelijke vegan gerechten: Koshari – het streetfood uit Egypte. Een fantastisch carb on carb gerecht met pasta, rijst, kikkererwten, linzen, goudgebakken uien en spicy tomatensaus. Ga dat proeven!
Koshari met geroosterde tomaatjes en halloumi
vegetarisch
aantal 6 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
|
Egyptisch |
vegetarisch
Koshari – of kushari – is meer dan de som der delen. Het is een rijkgevuld armeluisgerecht dat je in Egypte 's middags of 's avonds op straat eet bij speciale koshari-standjes en -restaurants, waar je alle ingrediënten – en dat zijn er heel wat! – samen op je bordje krijgt.
Ingrediënten
- 120 ml olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 3 el tomatenpuree
- 2 tl baharat
- 400 g kerstomaatjes (uit blik)
- 3 el rodewijnazijn
- 250 g halloumi, in 1 cm-blokjes
- 300 g basmatirijst, gekookt
- 125 g rijstvormige pasta zoals orzo, gekookt
- 400 g linzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- krokante uitjes, toum (knoflooksaus) en zoetzure pepers, voor erbij
Instructies
- Verhit 80 ml van de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui met een snufje zeezoutvlokken ± 3 min. onder af en toe omscheppen tot hij licht kleurt. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg de tomaten- puree, baharat, tomaatjes en azijn toe. Draai het vuur hoog en bak de tomaatjes 6-7 min. onder af en toe omscheppen tot ze zacht worden en blaren krijgen. Druk een paar tomaatjes kapot met de bolle kant van een lepel.
- Verhit in een andere koekenpan 20 ml olie (ruim 1 el) op hoog vuur. Voeg de halloumi toe en laat 2-3 min. bakken. Voeg toe aan de saus.
- Verhit de laatste 20 ml olie (ruim 1 el) in dezelfde koekenpan op matig vuur. Voeg de gekookte rijst toe en bak 1 min. voordat je de gekookte pasta en linzen toevoegt. Laat alles goed doorwarmen.
- Schep de koshari in kommen en verdeel de tomatensaus erover. Bestrooi met krokante uitjes en serveer met de knoflooksaus en zoetzure pepers.
Voedingswaarde
calorieën: 789kcal
eiwit: 25g
vet: 48g
koolhydraten: 56g
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Probeer ook eens: Libanese ladyfingers (knapperige gehaktrolletjes)