Het is één van de allerlekkerste oorspronkelijke vegan gerechten: Koshari – het streetfood uit Egypte. Een fantastisch carb on carb gerecht met pasta, rijst, kikkererwten, linzen, goudgebakken uien en spicy tomatensaus. Ga dat proeven!
Koshari met geroosterde tomaatjes en halloumi
aantal 6 | hoofdgerecht, lunchgerecht | | Egyptisch | vegetarisch
Koshari – of kushari – is meer dan de som der delen. Het is een rijkgevuld armeluisgerecht dat je in Egypte 's middags of 's avonds op straat eet bij speciale koshari-standjes en -restaurants, waar je alle ingrediënten – en dat zijn er heel wat! – samen op je bordje krijgt.
Ingrediënten
- 120 ml olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 3 el tomatenpuree
- 2 tl baharat
- 400 g kerstomaatjes (uit blik)
- 3 el rodewijnazijn
- 250 g halloumi, in 1 cm-blokjes
- 300 g basmatirijst, gekookt
- 125 g rijstvormige pasta zoals orzo, gekookt
- 400 g linzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- krokante uitjes, toum (knoflooksaus) en zoetzure pepers, voor erbij
Instructies
- Verhit 80 ml van de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui met een snufje zeezoutvlokken ± 3 min. onder af en toe omscheppen tot hij licht kleurt. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg de tomaten- puree, baharat, tomaatjes en azijn toe. Draai het vuur hoog en bak de tomaatjes 6-7 min. onder af en toe omscheppen tot ze zacht worden en blaren krijgen. Druk een paar tomaatjes kapot met de bolle kant van een lepel.
- Verhit in een andere koekenpan 20 ml olie (ruim 1 el) op hoog vuur. Voeg de halloumi toe en laat 2-3 min. bakken. Voeg toe aan de saus.
- Verhit de laatste 20 ml olie (ruim 1 el) in dezelfde koekenpan op matig vuur. Voeg de gekookte rijst toe en bak 1 min. voordat je de gekookte pasta en linzen toevoegt. Laat alles goed doorwarmen.
- Schep de koshari in kommen en verdeel de tomatensaus erover. Bestrooi met krokante uitjes en serveer met de knoflooksaus en zoetzure pepers.
Voedingswaarde
- calorieën: 789 kcal
- eiwit: 25 g
- vet: 48 g
- koolhydraten: 56 g
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Probeer ook eens: Libanese ladyfingers (knapperige gehaktrolletjes)