Kippensoep met citroengras en rijst

kippensoep met citroengras en rijst

aantal 4 | hoofdgerecht, lunchgerecht | | aziatisch |
Ooit in Thailand, Vietnam of Indonesië geweest? Dan weet je dat ze daar de verrukkelijkste soepjes maken. Citroengras, verse gember en bosui geven een bijzondere smaak aan deze geweldige kippensoep met citroengras en rijst. Blaadjes koriander en shiso-cress erover en klaar is je kippensoep Asian-style.


Citroengras, you love it? Probeer deze kipspiesjes!
kooktijd30 minutes

ingrediënten

  • 1 kip van ± 1,2 kg
  • 2 stengels citroengras (sereh), flink gekneusd, in de lengte gehalveerd
  • 5 cm gemberwortel (± 25 g), in dunne plakjes
  • l kippenbouillon
  • 250 g basmatirijst
  • korianderblad en shiso-cress, voor garnering
  • fijngesneden zoetzure pepers* voor erbij
  • ook nodig: stevige keukenschaar of wildschaar

bosui-koriandersaus

  • 1 el fijngesneden gemberwortel
  • 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 2 el fijngesneden korianderblad

instructies

  • Leg de kip met de borst omlaag op een snijplank. Knip met een keuken- of wildschaar de ruggengraat aan weerszijden eruit (deze kun je invriezen en voor bouillon gebruiken). Halveer de kip met een scherp mes langs het borstbeen.
  • Doe de stukken kip met het citroengras en de gember in een grote pan en overgiet ze met bouillon (zo nodig aangevuld met extra bouillon of water). Breng afgedekt aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer 10 min. zachtjes. Neem de pan van het vuur en laat afgedekt nog 10 min. trekken of tot de kip gaar is. Er loopt dan helder sap uit als je op het dikste punt in een dij prikt.
  • Kook intussen de rijst voor in de kippensoep volgens de beschrijving op het pak gaar.
  • Meng intussen voor de saus de gember, bosui en 1 tl zout in een hittebestendige kom.
  • Verhit de olie 1-2 min. in een steelpan, tot het olie-oppervlak bijna dampt. Schenk de hete olie voorzichtig over de bosuitjes en schep ze om. Laat de bosuien in 5 min. enigszins afkoelen en roer dan de koriander erdoor.
  • Schep de stukken kip met een schuimspaan op een plank en snijd ze dwars doormidden. Verdeel de rijst, stukken kip en soep over grote kommen en garneer met koriander en de shisocress. Serveer met de bosui-koriandersaus en zoetzure pepers.
Voedingswaarde:
calorieën: 795kcal
|
eiwit: 37g
|
vet: 49g
|
koolhydraten: 52g
auteur: delicious.
* Groene, zoetzure Turkse pepers koop je bij mediterrane winkels.
 
recept Charlotte Binns-McDonald fotografie Jeremy Simons styling Kirsten Jenkins
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

kippensoep met citroengras en rijst