kipgehaktspiesjes (tsukune) met yakitorisaus: stap voor stap recept

Kipspiesjes zijn lekkere borrelhapjes, vooral deze Japanse versie, tsukune, is heel speciaal. Door het gehakt fijn én grover te malen en dan te mengen met miso en sesamolie krijg je kipgehakt vol structuur en smaak.

Met de homemade yakitorisaus worden de spiesjes nóg spectaculairder.

Wat is tsukune?

Geen ronde, maar ovale gehaktballetjes uit de Japanse keuken. Meestal zijn ze gemaakt van kip, maar soms ook van varkensvlees of vis. De herkomst van tsukune ligt in de Japanse yakitori-keuken, waar ze traditioneel op bamboestokjes worden gegrild.

Wat tsukune onderscheidt van een Hollands kipspiesje, is het gebruik van ingrediënten zoals panko (Japans broodkruim), ei en pittige geraspte gember. Ze worden vaak geserveerd met tare-saus, een zoete sojasaus-glazuur.

Een speciale variant is de tsukune met shiso-blad, dat een frisse, muntachtige smaak toevoegt. Toptip: Voeg een vleugje yuzusap toe aan het mengsel voor een verfrissende citruskick.

Ingrediënten voor de tsukune

100 ml mirin
50 ml sake
1 el bruine suiker
100 ml sojasaus
2-3 lente-uien
400 g kippendij of -filet
1 el miso
1 el geroosterde sesamolie
2 el zwart sesamzaad
houten stokjes (geweekt in water)
2-3 eidooiers
furikake
togarashi

Zo maak je het stap voor stap

Heb je dit recept al in de vingers? Geroosterde aardappels – zo maak je het stap voor stap

MERIJN TOL