aantal |
hoofdgerecht |
zomer |
|
kooktijd20 minutes minutes
Grillen1 hour hour 30 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 50 minutes minutes
ingrediënten
- 6 maïskippoten à 300 g per poot of poussins/piepkuikens (à 450 g)*
- appelhoutsnippers om te roken
- ook nodig: kwastje
droge rub (voor ± 300 g)
- 120 g paprikapoeder zoet
- 60 g kristalsuiker fijn
- 30 g zeezout fijn
- 30 g zwarte peper gemalen
- 2 el selderijzout supermarkt, of maak het zelf door selderijzaad fijn te stampen met grof zout
- 1½ el knoflookpoeder
- 2 el pul biber Turkse pepervlokken, bij Turkse winkels
- ½ el komijn gemalen
- 1 tl oregano
bbq-saus (voor ± 800 ml)
- 600 ml passata gezeefde tomatensaus
- 1 el dijonmosterd
- 120 ml appelciderazijn
- 70 g basterdsuiker donkerbruin
- 20 g selderijzout
- 1 el knoflookpoeder 1 el komijn
- 2 tl cayennepeper
- 2 tl zwarte peper
instructies
- Breng in een steelpan alle ingredienten voor de bbq-saus behalve de passata aan de kook. Voeg de passata toe en laat in ± 30 min. op heel laag vuur tot saus inkoken.
- Wrijf de kippenpoten of poussins liefst 24 uur (of iets korter) van tevoren in met driekwart van de rub (bewaar de rest voor de gerookte seitan, zie recept in delicious.augustus) en wrijf de rub ook goed onder het vel (dit werkt als een soort pekel).
- Maak je bbq ½ uur van tevoren aan en bouw hem op voor indirect grillen: Leg de kolen aan één kant (zie pag. 10). Voeg de houtsnippers toe.
- Leg de kip op het rooster aan de kant waar geen kolen onder liggen en sluit het deksel van de bbq. Zorg dat je bbq constant 120°C is gedurende 90 min. Gebruik een digitale thermometer of bbq-thermometer om te controleren of de kippenpoten een kerntemperatuur bereiken van 75°C. Haal ze van de bbq en bestrijk ze dan heel licht met een kwastje met de bbq-saus (bewaar de rest voor de seitan en later gebruik). Gril de poten nu aan de directe kant van de gril (dus boven de kooltjes) in 3-4 min. tot knapperig. Pook eventueel het vuur nog even op.
auteur: delicious.
* Gebruik je poussins, zorg dan dat je bbq op 135°C is en gaar de kip in 2 uur tot een kerntemperatuur van 75°C is bereikt.
Productie: Merijn Tol. Recepten: Brandon Woodruff/ Pendergast. Fotografie: Alan Jensen. Styling: Cyn Ferdinandus
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!