Voorkeur: glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 | hoofdgerecht | | | glutenvrij, lactosevrij
Dit is hét seizoen om buiten te koken, dus zet de bbq op een windstil plekje en laat de houtskool goed voorgloeien. Kip van de kolen combineer je supereenvoudig met verse zomergroenten en klaar is je salade. Vers, vol smaak en gezond. Proef thuis de Méditerranée!
Ingrediënten
- 3 el fijngesneden bladpeterselie
- 3 el fijngesneden dille + extra voor erbij
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 tl gemalen komijn
- 125 ml extra vergine olijfolie
- 1 kip van 1 4 kg, ruggengraat eruit geknipt en geplet*
- 2 kropjes little gem, gehalveerd
- 2 sjalotten, in dunne ringen
- 80 g amandelen, geroosterd en gehakt
ansjovis-pecorinodressing
- 8 ansjovisfilets op olie uitgelekt en fijngesneden
- 80 g fijngeraspte pecorino + extra voor erover
- sap van ½ citroen
- 160 ml citroenolijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Vet een grote, diepe bakplaat in en bekleed met bakpapier.
- Meng in een grote kom de kruiden, knoflook, komijn, olijfolie en wat zout en peper. Wentel de kip erdoor en wrijf het vlees in met de marinade.
- Leg de geplette kip met het vel omhoog op de geprepareerde bakplaat en braad in 40-50 min. gaar en goudbruin.
- Schenk de uitgelopen jus in een kleine kom. Leg de kip op een rooster en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie nog 15 min. rusten.
- Mix alle ingrediënten voor de ansjovis-pecorinodressing in de blender. Voeg de jus toe aan de dressing en breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de kip in 4 stukken. Verdeel de sla over een grote platte schaal en leg de stukken kip erop. Verdeel de sjalotringen, amandelen en dressing erover. Strooi er nog wat pecorino over.
Voedingswaarde
- calorieën: 1040 kcal
- eiwit: 41 g
- vet: 94 g
- koolhydraten: 6 g
Een kip ‘vlinderen’ noem je dat. In deze video zie je hoe je dat doet.
RECEPTEN: HELENA MOURSELLAS | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nu de bbq toch al fikt: karbonade van de grill met marjoleinboter, komkommer & waterkers