Ook zo dol op Midden-Oosters gebak? Deze taart vol structuren en smaken wil je zeker proberen.
Baksels uit het Midden-Oosten zitten vol heerlijke structuren van knapperige laagjes en sliertjes deeg, noten en het is vooral heel lekker zoet. In deze taart zit het dan ook allemaal: knapperige pistache, een romige mousse van pistache en witte chocolade en knapperige kataifi. Daar blijf je duizend en één nacht van dromen.
Wat is kataifi?
Kataifi is een uniek Midden-Oosters deeg dat daar wordt gebruikt voor zowel zoete als hartige gerechten. Het deeg wordt gemaakt van tarwebloem en water, en het wordt in dunne strengen gesponnen die lijken op engelenhaar. Kataifi wordt vaak gebruikt om desserts zoals baklava en konafa te maken, maar het kan ook worden gevuld met noten, kaas of vlees voor hartige gerechten.
Midden-Oosten special
Smaakt het Midden-Oosten naar meer? Goed nieuws, de nieuwe delicious. special Midden-Oosten ligt vanaf 27 september in de winkel. Er staan maar liefst 43 recepten in, waaronder ook heel veel zoet. Bestel hem hier in de shop.
kataifi-taart met pistachemousse
Ingrediënten
- 335 g kataifideeg, vers of diepvries (gesponnen deeg, te koop bij Midden- Oosterse en Turkse winkels of online)
- 95 g boter, gesmolten + extra om de bakvormen in de vetten
- 55 g fijne kristalsuiker (± 4 el)
- gehakte pistachenoten, voor de garnering
- ook nodig: 3 bakvormen van 22 cm Ø
pistachemousse
- 800 ml slagroom
- 300 ml volle melk
- 150 g pistachepasta (pot, delicatessen- en bakwinkels)
- 7 eidooiers
- 55 g fijne kristalsuiker (± 4 el)
- 300 g witte chocolade, in kleine stukjes
- 15 g gelatinepoeder (of 9 blaadjes gelatine, week ze 5 min. in houd water en laat ze oplossen in het warme pistachemengsel, na stap 4)
Instructies
- Doe het kataifideeg in een grote kom en trek de deegdraadjes uit elkaar met je vingertoppen. Voeg de gesmolten boter en kristalsuiker toe en meng voorzichtig erdoor met je vingers. Verdeel het deeg in 3 gelijke porties.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de bodems en randen van de drie bakvormen in met boter.
- Neem 1 portie kataifideeg en spreid het uit op de bodem van een bakvorm. Druk het met je vingertoppen tot aan de rand, zodat de bodem helemaal bedekt is. Herhaal met de rest van het deeg in de andere 2 bakvormen. Bak de deegschijven tegelijkertijd of een voor een lichtbruin in 20-25 min. Wip ze voorzichtig uit de bakvormen en laat afkoelen op een rooster.
- Schenk voor de pistachemousse 300 ml van de slagroom en de melk in een grote steelpan, voeg de pistachepasta toe en breng al roerend aan de kook, zodat je een glad mengsel krijgt. Haal van het vuur.
- Roer in een grote kom de eidooiers en kristalsuiker door elkaar. Schenk het pistachemengsel geleidelijk en onder voortdurend kloppen bij het eimengsel. Schenk het pistache-eimengsel terug in de steelpan. Verwarm het 5-6 min. op heel laag vuur, onder voortdurend roeren met een houten pollepel, tot het mengsel bindt en zo dik is als vla.
- Doe de witte chocolade in een grote kom en roer het warme pistache- eimengsel erdoor. Roer in een kleine kom de gelatine met 60 ml koud water tot een glad mengsel en voeg dit toe. Roer 2 min. Laat het chocolade- pistachemengsel ± 1 uur afkoelen en opstijven tot kamertemperatuur, waarbij je het om de 10 min. omschept.
- Klop de resterende 500 ml slagroom tot zachte pieken en spatel door de pistachemousse.
- Leg 1 kataifi-schijf in een springvorm van 22 cm Ø. Schenk hierop de helft van de pistachemousse. Leg hierop nog 1 kataifi-schijf en schenk de rest van de pistachemousse erover. Leg hierop de laatste kataifi-schijf. Laat een nacht opstijven in de koelkast. Bestrooi vlak voor serveren met gehakte pistachenoten.