Noem het pure nostalgie (kaasstengels van de bakker!) of een ultieme act of selfcare: want hoe kun je beter voor jezelf zorgen dan door knapperige bladerdeegtwists vol kaas te bakken… en ze daarna zelf op te eten?
Met kant-en-klaar bladerdeeg maak je knallers van kaasstengels! Als je het ons vraagt de ideale genoot bij een kom soep, op de borrelplank of gewoon uit het vuistje als een lekkere hartige snack. Nog beter nieuws: kind kan de was doen. Het is niet veel meer dan drie ingrediënten en een half uur van je tijd.
Say cheese!
De ideale kaaskandidaat voor je stengel? Zeg het maar: houd je van oude geitenkaas, Parmezaanse kaas of toch liever een klassieke Hollandse belegenkaas? Misschien wil je wel een blauwe kaasstengel? Je kunt volop variëren met kaassoorten (en restjes) en ze ook heel goed mengen, 50-50 zeg maar. Houd er wel rekening mee dat jonge kazen minder smaakvol zijn. Dus ga voor oude, pittige kazen voor een lekkere smaakvolle kaasstengel.
Bladerdeeg kaasstengels
Als je zoiets simpels gaat maken als een kaasstengel is de kans groot dat je niet even een halve dag reserveert voor het maken van je eigen bladerdeeg. Doen wij ook niet. Gewoon een pakje diepvriesbladerdeeg met roomboter ontdooien is bijna net zo lekker en zoveel makkelijker.
Wil je wel zelf deeg maken, bekijk dan deze tips van Niemeijer:
Spice it up!
Voeg eens wat venkelzaad toe, een lekker komijnzaadje of misschien extra chilivlokken. Al net zo heerlijk zijn krokante specerijen als sesamzaad, nigellazaad en maanzaad. Of ga voor verse of gedroogde kruiden zoals fijngehakte rozemarijnnaaldjes, salie en tijm. Zelf een snuf zoutvlokken kunnen je kaasstengels al een stuk interessanter maken.
Kaasstengel recept
aantal 4 | Borrelhapje, hapje | weekend | hollands | vegetarisch
Knallende kaasstengels voor bij de borrel, soep, het vuistje of op de kaasplank. Dit is een typisch gevalletje 1+1 = 3.
Ingrediënten
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
- 1 middelgroot ei
- 120 g geraspte oude of belegen kaas
- ½ tl gedroogde tijm, optioneel
- 1 el sesamzaad of maanzaad, optioneel
- snuf grof zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif het werkblad licht met bloem. Plak steeds 2 plakjes bladerdeeg aan elkaar tot 2 rechthoeken.
- Rol elke rechthoek in één richting uit tot ongeveer 1½ keer zo lang.
- Klop het ei los met de tijm. Bestrijk één helft van elke rechthoek met ei en strooi daar de geraspte kaas over.
- Vouw het deeg dubbel (kaas ertussen) en druk licht aan.
- Snijd elke rechthoek in 4 lange repen zodat je in totaal 8 kaasstengels krijgt. Pak elke reep vast en draai tot een mooie spiraal.
- Leg de stengels op de bakplaat. Bestrijk met het resterende ei en bestrooi met sesam- of maanzaad en een klein snufje grof zeezout. Bak de kaasstengels 15–18 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat, dan worden ze extra knapperig.
Voedingswaarde
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Net even anders, maar ook een verrukkelijke ‘kaasstengel’
Variaties: laat de gorgonzola en parmezaan weg en vervang ze door twee el sesamzaad en maanzaad. Of probeer een variatie met oregano en chilivlokken. Drink bij de heerlijke grissini een glaasje sparkling shiraz of riesling. Heel lekker op deze borrelplank met rauwe ham, droge worst en kaas.
naar receptLees ook: aardappelflapjes met comté

