aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend, zomer |
nederlands |
Vis garen lastig? Gelukkig zijn er een paar foolproof-technieken waarop je blind kunt vertrouwen. Eén daarvan is konfijten in olie. De olie voorkomt dat de vis droog wordt, geeft smaak en zorgt voor een mals, zijdezacht resultaat. Probeer dan dit recept en konfijt scholfilet in olie...
Ingrediënten
- ± 1 l olijfolie of meer, afhankelijk van de grootte van de pan
- 3 laurierblaadjes
- 3 tenen knoflook
- 15 takjes tijm + de blaadjes van 2 takjes
- 4 grote scholfilets schoongemaakt
- 750 g prei in stukken van ± 5 cm
- 75 g zwarte olijven
- 4 el majoraanblaadjes
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem. Voeg de laurier, knoflook en 15 takjes tijm toe. Laat 5 min. op het laagste vuur trekken. Schep dan 50 ml olie uit de pan en voeg toe aan de pan waarin je de prei gaat stoven.
- Bestrooi de visfilets met zout en peper en leg ze naast en op elkaar in de grote pan. Leg de deksel op de pan. Draai het vuur laag en konfijt de vis in 15-20 min. zachtjes gaar.
- Verwarm intussen de olie in de andere pan en leg de prei erin. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de olijven en marjoraan toe. Voeg 3 el water toe, leg de deksel op de pan en stoof de prei in 15 min. gaar.
- Neem de vis uit de pan en laat even uitlekken. Kneus de tijmblaadjes met nog 1 el van de olie en verdeel over de vis.
- Serveer de vis met de prei. Lekker met gestoomde aardappeltjes.
Voedingswaarde
OLIE OVER?
Schenk de overgebleven olie door een zeef en bewaar in een schone pot of fles en zet de datum erop. Gebruik de olie om opnieuw vis in te bakken of konfijten, bij voorkeur binnen 14 dagen. 5 tips om vis te konfijten 1 Kies vis(filet) met een stevige structuur en rijke smaak, zalm, heilbot of tonijn bijvoorbeeld. Neem niet te dunne stukken, 2½ cm dik is ideaal. 2 Gebruik lekkere (extra vergine) olijfolie die je royaal kunt inzetten. De vis neemt de smaak van de olie op. 3 Je kunt vis konfijten in de oven of op het fornuis. Kies een ovenschaal of pan waarin de visfilets naast elkaar passen en niet over elkaar heen liggen. 4 Breng de olie op een temperatuur boven de 40ºC en onder de 90ºC. Bij een temperatuur van 50ºC is de vis perfect gaar na 25 minuten. 5 Breng de vis op kamertemperatuur voor je hem gaat garen. Anders verlaagt de vis de temperatuur van de olie teveel. Haal ‘m minstens 1 uur van tevoren uit de koelkast. Productie en tekst: Merijn Tol. Beeldredactie: Carla Happee, Veerle Postel. Fotografie & illistraties: ISTOCK E.A.
Schenk de overgebleven olie door een zeef en bewaar in een schone pot of fles en zet de datum erop. Gebruik de olie om opnieuw vis in te bakken of konfijten, bij voorkeur binnen 14 dagen. 5 tips om vis te konfijten 1 Kies vis(filet) met een stevige structuur en rijke smaak, zalm, heilbot of tonijn bijvoorbeeld. Neem niet te dunne stukken, 2½ cm dik is ideaal. 2 Gebruik lekkere (extra vergine) olijfolie die je royaal kunt inzetten. De vis neemt de smaak van de olie op. 3 Je kunt vis konfijten in de oven of op het fornuis. Kies een ovenschaal of pan waarin de visfilets naast elkaar passen en niet over elkaar heen liggen. 4 Breng de olie op een temperatuur boven de 40ºC en onder de 90ºC. Bij een temperatuur van 50ºC is de vis perfect gaar na 25 minuten. 5 Breng de vis op kamertemperatuur voor je hem gaat garen. Anders verlaagt de vis de temperatuur van de olie teveel. Haal ‘m minstens 1 uur van tevoren uit de koelkast. Productie en tekst: Merijn Tol. Beeldredactie: Carla Happee, Veerle Postel. Fotografie & illistraties: ISTOCK E.A.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!