In koffie gepocheerd fruit met sabayon

In koffie gepocheerd fruit met sabayon

aantal 4 | nagerecht | | |
Het koffiebesje: jaarlijks drinken we er in Nederland gemiddeld 150 liter koffie per persoon van en wereldwijd voorziet dit kleine rode besje meer dan 100 miljoen mensen van een inkomen! Fairtrade nam Mister Kitchen mee naar Peru om het zwarte goud ter plaatse te zien groeien én proeven. Terug in eigen land maakten de mannen dit bijzondere dessert met Fairtrade koffie:
Kooktijd1 hour 20 minutes
Afkoelen45 minutes
Totale tijd2 hours 5 minutes

Ingrediënten

  • 2 handperen stevig
  • 2 kweeperen natuurwinkel, markt, landwinkel
  • 2 appels stevig, elstar, golden delicious
  • 1 liter filterkoffie
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 stuks steranijs
  • 3 kaneelstokjes
  • 6 el honing
  • 6 el suiker
  • 3 sinaasappels schil en sap

sabayon

  • 6 eierdooiers
  • 50 g suiker
  • 1 glas wijn zoet, wit

garnering

  • 25 g amandelen wit, geroosterd en grof gehakt
  • 25 g pistachenoten geroosterd en grof gehakt

Instructies

  • Zet 3 kleine (steel)pannen klaar en verdeel de koffie erover. Schil de vruchten en halveer ze. Verwijder alle klokhuizen en snijd de kweepeerhelften nog eens in kwarten. Verdeel elke fruitsoort apart over de pannen. Verdeel het sinaasappelsap over het fruit en voeg zoveel water toe dat het fruit net onderstaat. Verdeel de specerijen en kruiden, honing en suiker over de pannen en pocheer het fruit tot beetgaar: de appel ± 10 min., peer en kweepeer maximaal een uur. Test regelmatig de bite. Laat het fruit in het vocht wat afkoelen.
  • Bereid de sabayon kort voor het serveren. Klop hiervoor de eierdooiers, suiker en wijn in een kom boven een pan met net kokend water met een garde onophoudelijk tot een stevige schuimmassa die mooi gebonden is.
  • Verdeel het fruit over 4 wijde schaaltjes, schep de sabayon erover en bestrooi met de noten. Serveer direct.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Cyn Ferdinandus
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!