weekend
aantal 4 |
hoofdgerecht |
kerst, winter |
hollands |
Hazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.Heel lekker bij hazenpeper: deze ingemaakte rode kool!
kooktijd45 minutes minutes
Stoven2 hours hours
totale tijd2 hours hours 45 minutes minutes
ingrediënten
- 2 kilo hazen voorlopers bouten van de voorpoten
- 150 g boter
- 100 g ontbijtspek in blokjes
- 100 ml cognac
- 500 ml wildfond of gevogeltefond
- 200 g ontbijtkoek in blokjes
- 50 g bloem
- 250 g champignons de paris kleine champignons
- 250 g sjalotten kleine, schoongemaakt
marinade
- 1 fles rode wijn kruidig en stevig
- 100 ml balsamico-azijn of frambozenazijn
- paar takjes peterselie
- paar takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 5 jeneverbessen gekneusd
- 2 kruidnagels steek ze in de uien
- 10 peperkorrels gekneusd
- 2 uien in dikke ringen
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 wortel in plakjes
instructies
- Maak in een ruime kom een marinade van de wijn, azijn, kruiden, specerijen, ui, knoflook en wortel. Leg de hazenbouten 24 uur in deze marinade. Schep af en toe om.
- Haal de haasdelen uit de marinade en dep goed droog. Zeef de marinade en breng het vocht in een pan aan de kook. Haal het schuim er af met een schuimspaan.
- Verhit 100 gram boter in een ruime braadpan. Kruid de bouten met zout en peper en braad ze rondom bruin in de hete boter. Neem het vlees uit de pan, draai het vuur iets lager en voeg het spek toe aan het braadvet. Bak het zachtjes totdat het knapperig is. Voeg de uitgelekte groenten toe en bak alles even goed door. Schenk de cognac erop en breng aan de kook. Doe het marinadevocht en de fond erbij en leg de hazenbouten terug in de pan. Breng het geheel tegen de kook aan en laat het 2 uur stoven op het laagste vuur totdat de hazenbouten zacht zijn. Haal de boutjes eruit, laat ze iets afkoelen en pluk dan het vlees van de bouten.
- Verkruimel de ontbijtkoek en roer door de saus, tot het helemaal is oplost.
- Kneed voor de beurre manié de rest van de boter met de bloem tot een soepele deegbal. Kneed goed, de boter en bloem moeten mooi gemengd zijn. Verkruimel het mengsel in klontjes door de zacht kokende saus terwijl je goed roert, zodat het bindt. Voeg zoveel van het boter-bloemmengsel toe tot de saus dik genoeg en mooi gebonden is. Voeg het geplukte hazenvlees en de sjalotten en champignons toe aan de saus. Laat het gerecht nog circa 20 min. doorgaren op laag vuur. Lekker met een puree van aardappel en knolselderij en gestoofde rode kool.
auteur: delicious.
Meer weten over stoven? Lees er alles over in ons grote stoofdossier: de techniek van het stoven + tips & tricks.
Recept en bereiding: Eke Mariën. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Productie: Trudelies Schouten Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!