Hazelnoot-mokka cupcake met mokkatopping

Hazelnoot-mokka cupcake met mokkatopping

aantal 12 | zoet | | amerikaans |
Achter veel prachtige en lekkere producten die we dagelijks eten en drinken gaan mooie verhalen schuil. Verhalen van boeren die een Fair Share zouden moeten krijgen voor hun inspanningen. delicious. is de samenwerking aangegaan met Stichting Max Havelaar om deze verhalen een podium te geven. In het kader van deze actie geven we komende maanden wekelijks recepten voor bij (h)eerlijke fairtrade koffie, zoals heerlijke hazelnoot-mokka cupcakes met mokkatopping!
Kooktijd40 minutes
Oven35 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 130 g hazelnoten gepeld, zonder vliesje
  • 80 g boter zacht, ongezouten
  • 160 g basterdsuiker lichtbruin
  • 2 eieren + 1 eierdooier
  • 65 ml espresso sterk, Fairtrade, lauwwarm
  • 100 g bloem gezeefd
  • 3 tl bakpoeder gezeefd
  • mespunt kruidnagelpoeder

voor het mokkaglazuur

  • 300 g poedersuiker gezeefd
  • 100 g boter zacht, ongezouten
  • 30 ml espresso sterk, Fairtrade
  • 90 ml hazelnoot-chocoladepasta Fairtrade
  • voor garnering: mocca koffieboontjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Leg de hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze in het midden van de oven in 10 min. knapperig. Laat iets afkoelen en maal fijn in de keukenmachine. Houd 2 eetlepels van het hazelnootmeel achter voor de garnering.
  • Klop de boter met de suiker in een ruime kom met de mixer totdat het geheel mooi lichtschuimig en zacht is. Voeg één voor één de eieren toe en mix elk ei net zolang tot het geheel is opgenomen. Voeg de espresso toe en mix glad. Spatel er nu luchtig in delen de bloem, het bakpoeder, kruidnagelpoeder, een snuf zout en de gemalen hazelnoten door.
  • Vul de vormpjes voor tweederde met het beslag en bak in 20-25 min. stevig en gaar. De cake veert dan mooi terug als je er op drukt. Laat ze 5 min. in de vorm afkoelen, neem eruit en laat verder afkoelen.
  • Mix voor de mokkatopping de poedersuiker met de boter op lage snelheid. Voeg de espresso toe, meng goed, zet de mixer op hoge snelheid en klop het luchtig. Voeg de hazelnoot-chocoladepasta toe en mix nog kort.
  • Schep op elk cakeje een flinke toef mokkaglazuur, bestrooi met wat hazelnootmeel en garneer met een moccaboontje.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Productie en bereiding: Trudelies Schouten en Kery van Hoof. Styling: Laura Jongeneel. Fotografie: Saskia van Osnabrugge
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!