Haagse bluf

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
haagse bluf-delicious


aantal 6 | nagerecht | feestelijk, pasen, weekend | hollands |
Haagse bluf is een lekker luchtig toetje van geklopt eiwit. Het friszure schuim, mét rodebessensap, drijft op een laagje romige vanillecrème.
kooktijd30 minuten
totale tijd30 minuten

ingrediënten

  • ½ l melk
  • 1 vanillestokje in de lengte gehalveerd
  • 6 eierdooiers
  • 310 g suiker + extra voor bestrooien
  • 1 tl bloem gezeefd
  • 200 ml rodebessensap
  • 4 eiwitten
  • tl poedersuiker
  • 1 tl citroensap
  • extra nodig: mixer

instructies

  • Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook aan en laat op laag vuur ± 15 min. trekken. Neem het stokje uit de melk, schraap de zaadjes eruit en roer deze door de melk.
  •  Klop de eierdooiers met 60 g suiker en de bloem met de mixer tot een dikvloeibare massa. Schenk ± 2oo ml hete melk al kloppend bij het dooiermengsel. Schenk het mengsel terug in de pan bij de overgebleven melk en verhit op matig vuur. Roer goed over de bodem van de pan. 
  • Neem de pan van het vuur zodra het mengsel begint te binden (laat het absoluut niet koken!). Laat de crème anglaise, onder regelmatig roeren, snel afkoelen. (Dit gaat goed als je de pan in ijskoud water zet.)
  • Verhit het bessensap met 250 g suiker ± 5 min. De siroop is goed als een afgekoelde druppel zijn vorm houdt. Neem de siroop van het vuur en houd de bodem van de pan enkele seconden in ijskoud water om het kookproces te stoppen.  
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de mixer bijna stijf. Voeg de poedersuiker en het citroensap toe en klop het verder tot stijve pieken. Zet de mixer op de laagste stand en schenk al kloppend de hete siroop (houd 3 el achter) in een dunne straal bij het eiwit. Verhoog geleidelijk de stand van de mixer en blijf kloppen tot de eiwitten stijf en afgekoeld zijn.
  • Vorm met 2 eetlepels mooie ovale vormen van de eiwitmassa en leg deze op de crème anglaise. Verwarm de achtergehouden siroop tot deze iets vloeibaarder wordt en schenk deze in dunne lijnen over de ovale vormen.
Voedingswaarde:
calorieën: 335kcal
| |
vet: 6g
|
koolhydraten: 62g
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


haagse bluf-delicious