vegetarisch
aantal 6 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend, zomer |
mediterraans |
vegetarisch
Deze groentelasagne vindt iedereen heerlijk. Ook fervente vleeseters zullen smullen van deze lasagne met meiknolletjes, pompoen en cavalo nero. Zo'n lasagne misstaat zelfs niet als hoofdgerecht tijdens een kerstdiner vol comfortfood.
voorbereiding55 minutes minutes
kooktijd5 minutes minutes
Oven55 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 55 minutes minutes
ingrediënten
- 4 meiknolletjes
- 1 flespompoen
- 400 g palmkool (cavolo nero)
- 100 ml olijfolie
- 150 g mascarpone
- 150 g ricotta
- 150 g parmezaanse kaas, geraspt
- ook nodig: grote ovenschaal van ± 35×25 cm, ingevet, met bakpapier belegd
uienchutney
- 2 el olijfolie
- 3 zoete uien, in halve ringen
- 2 el suiker
- ½ tl piment
- ½ tl nootmuskaat
- 1 tl kaneel
instructies
Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren.
- Verhit voor de uienchutney de olijfolie op middelhoog vuur en bak de uien in 30 min. tot een zachte chutney. Roer regelmatig. Voeg na 10 min. de suiker, piment, nootmuskaat, kaneel en flink wat zwarte peper en zout naar smaak toe.
- Snijd de knolletjes in dunne plakjes. Schil de pompoen, halveer de pompoen en verwijder de pitten en draden met een lepel. Snijd de pompoen in de lengte in dunne plakjes.
- Verdeel de eerste laag plakjes meiknol en pompoen over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met zwarte peper en zout en besprenkel met wat van de olijfolie.
- Roer de mascarpone los met de ricotta en parmezaan. Verdeel de helft van het mengsel in vlokjes over de pompoen en meiknol. Beleg met een deel van de palmkool en beleg daarna weer met een laagje meiknol en pompoen, bestrooi met peper en zout. Verdeel de uienchutney erover en beleg met de rest van de palmkool. Schep de rest van het mascarpone-ricottamengsel er in vlokjes over en besprenkel met de rest van de olijfolie. Dek de schaal af en zet koel weg tot gebruik.
Bereiden: begin 2½ uur van tevoren, de schaal moet op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Bak de lasagne in het midden van de oven in 45-55 min. gaar. Neem de laatste 15 min. het aluminiumfolie eraf, zodat het mooi goudbruin kan worden.
auteur: delicious.
Recepten: Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!