aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | aziatisch, internationaal |
Iedereen kan wel een recept voor groene curry gebruiken. Tijdens het stoven wordt het varkensvlees botermals. Ook lekker met kippendijen, die stoof je dan iets korter.
Kookgerei
- keukenmachine
Ingrediënten
- 4 el zonnebloemolie + 100 ml om in te bakken
- 2½ groene chilipepers, fijngesneden
- 2 tenen knoflook
- ¼ stengel citroengras, sereh, fijngesneden
- 1 sjalot, fijngesneden
- 10 g galangawortel laos, geschild, fijngesneden
- 10 g kurkumawortel, geschild, fijngesneden
- 1 tl trassi
- 6 kaffir limoenblaadjes, djeroek poeroet, in dunne reepjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1,5 kg varkensnekstuk, bijgesneden, in 8 cm-blokjes
- 500 ml kokosmelk
- 500 ml kippenbouillon
- 20 g palmsuiker, geraspt
- 1 bos bimi, gehalveerd
- 200 g kousenband, in 4 cm-stukjes
- 2 el vissaus
- sap van 1 limoen
- Thaise basilicum, (Vietnamese) munt (toko) en gestoomde rijst, voor erbij
Instructies
- Doe 4 el zonnebloemolie, de gesneden chilipepers, knoflook, het citroengras, de sjalot, galanga, kurkuma, trassi, de helft van de kaffir limoenblaadjes en het korianderpoeder samen met 50 ml water in de keukenmachine en mix tot een gladde pasta. Doe in een kom.
- Verhit de 100 ml zonnebloemolie in een grote braadpan op hoog vuur. Bestrooi het varkensvlees met zout en braad in 6–8 min. rondom goudbruin aan. Schep uit de pan op een bord.
- Schep in dezelfde pan de currypasta 5–6 min. om op matig tot hoog vuur tot hij karamelliseert en de aroma’s vrijkomen. Roer de kokosmelk, bouillon en palmsuiker erdoor. Leg het vlees weer in de pan, breng de curry aan de kook en stoof het vlees afgedekt in 1 uur en 30 min. tot 2 uur gaar op laag vuur.
- Breng een steelpan met licht gezouten water aan de kook op hoog vuur. Blancheer hierin de bimi en kousenband in 2–3 min. beetgaar. Giet af en schep ze samen met de vissaus, het limoensap en wat zout en peper door de curry.
- Bestrooi vlak voor serveren met de overgebleven kaffir limoenblaadjes, Thaise basilicum en Vietnamese munt en serveer met gestoomde rijst.
Voedingswaarde
- calorieën: 1091 kcal
- eiwit: 65 g
- vet: 84 g
- koolhydraten: 16 g
RECEPTEN, BEREIDING MATT MORAN FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: zelf currypasta maken: 3 recepten voor korma, jalfrezi en Thaise groene curry