Griesmeelbavarois met venkel-boerenjongens en bramensaus

Griesmeelbavarois met venkel-boerenjongens en bramensaus

aantal 4 | | herfst, najaar | frans |
Het griesmeel geeft de bavarois een bijzondere, beetje korrelige structuur. Lekker in combinatie met boerenjongens, rozijnen geweekt in brandewijn en bramensaus. En het venkelzaad geeft er een spannende draai aan. Maak de boerenjongens liefst 1 maand, maar zeker 1 week van tevoren. 
Kooktijd35 minutes
Afkoelen / Opstijven5 hours 30 minutes

Ingrediënten

boerenjongens

  • 750 g rozijnen
  • 1 l brandewijn
  • 2 el venkelzaad

bavarois

  • 5 blaadjes witte gelatine
  • 500 ml melk
  • 70 g suiker
  • 1 vanillestokje in de lengte opengesneden en zaadjes eruit geschraapt
  • 2 biosinaasappels rasp
  • 50 g griesmeel
  • 100 ml karnemelk
  • 150 g boerenjongensrozijnen
  • 150 ml slagroom
  • 50 ml boerenjongensbrandewijn
  • ook nodig: puddingvorm 1 l inhoud, met olie ingevet

schilletje-bramensaus

  • 250 g bramen
  • 40 ml citroenbrandewijn bijv. citroenschilletje, slijter
  • evt. fijne kristalsuiker

Instructies

  • Doe voor de boerenjongens de rozijnen, brandewijn en het venkelzaad in een grote glazen pot. Dek af en zet minstens 1 week donker weg.
  • Week de gelatine 5-8 min. in koud water.
  • Doe voor de pudding de melk, suiker, vanille, snuf zout en sinaasappelrasp in een steelpan. Voeg al kloppend de griesmeel toe en breng al roerend op laag vuur aan de kook. Roer goed over de bodem, de griesmeel zet snel aan.
  • Laat nog 1 min. al roerend zachtjes koken en neem van het vuur af.
  • Knijp de gelatine uit en roer door de griesmeel. Roer de karnemelk en boerenjongens door de griesmeel. Laat de griesmeel afkoelen totdat de gelatine begint te geleren (kamertemperatuur). Dit gaat snel als je de pan in een bak met koud water zet, roer regelmatig.
  • Klop intussen de slagroom stijf. Spatel de slagroom kort en luchtig door de lobbige griesmeel en giet in de vorm. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Pureer vlak voor het serveren de bramen in de blender met citroenschilletje en voeg evt. naar smaak nog wat suiker toe. Serveer de pudding met de saus en wat extra boerenjongens.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Fotografie: Alan Jensen. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Eke Mariën. Recept: Bas Robben
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!