aantal 6 |
brunchgerecht |
feestelijk |
scandinavisch |
Heel easy te maken, deze zeebaars in gravlax-stijl met dragon en rokerig zout. Heel feestelijk als voorgerecht of bij een buffet. Neem superverse vis. Kies liefst een wat dikkere vis, daar kun je met een scherp (trancheer)mes makkelijk dunne plakjes van snijden.
Nog zo’n superlekker gravlaxrecept, maar dan met zalm en koriander.
Nog zo’n superlekker gravlaxrecept, maar dan met zalm en koriander.
Ingrediënten
- 4 zeebaarsfilets met vel, ± 200 g elk (heel verse!)
- 100 g fijn zeezout
- 50 g gerookt zout
- 125 g suiker
- citroenrasp van 1 (bio)citroen
- 2 bosjes dragon 50 g, zonder harde steeltjes + extra voor serveren
- crackers en citroenmayonaise, voor erbij
Instructies
- Meng het zout met de suiker en 1 tl versgemalen peper. Houd wat mooie takjes dragon apart en hak de blaadjes van de rest grof. Leg de visfilets naast elkaar met het vel naar beneden in een platte schaal. Verdeel het zoutmengsel over de visfilets en wrijf goed in. Verdeel de helft van de fijngesneden dragon over de filets, dek strak af met plasticfolie en laat ± 7 uur intrekken de koelkast.
- Spoel de visfilets kort af, dep goed droog en leg de rest van de dragon erop. Leg telkens 2 filets op elkaar met de huid naar buiten en de dragon aan de binnenkant. Verpak stevig in plasticfolie, leg op een schaal en verzwaar evt. met bijv. een plank Laat de vis nog ± 24 uur in de koelkast intrekken.
- Neem de filets van elkaar en snijd met een scherp trancheer- of koksmes mooie schuine plakken van de filets. Begin vanaf de staartkant. Zet het mes in een hoek van 25 graden en snijd schuin naar de staart toe.
- Serveer met de crackers, extra dragon en citroenmayonaise.
Voedingswaarde
calorieën: 145kcal
eiwit: 28g
vet: 3g
koolhydraten: 2g
recepten Dosia Brewer fotografie Eric van Lokven styling Jet Krings bereiding Vanja van der Leede
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!