Weet jij al wat het gaat worden deze kerst? Mocht je nog een gaatje hebben voor een bijgerecht, maak dan zeker deze gratin dauphinoise. Of simpelweg: aardappel-pompoengratin.
Het toprecept komt uit het december-nummer van delicious. Haal hem in huis, nu het nog kan! Van hapjes tot winterpie en fantastische ijstaarten… met de homemade gerechten beleef jij een sprookjeskerst. Bovendien krijg je heel veel stylingtips & menusuggesties.
gratin dauphinoise van aardappel en pompoen
glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst |
frans |
glutenvrij, vegetarisch
Maak de gratin ½ dag eerder klaar t/m stap 2. Dek goed af en bewaar in de koelkast. Bak op de dag van serveren af.
Kookgerei
- ovenschaal van ± 22×15 cm, goed ingevet
Ingrediënten
- 140 ml melk
- 120 ml slagroom
- 2 bosjes basilicum
- 60 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 400 g iets kruimige aardappels, geschild, in ½ cm-schijfjes
- 250 g flespompoen, geschild, in halve maantjes van ½ cm dik
- 25 g boter, in vlokjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150°C. Pureer de melk met de slagroom en bijna alle basilicum. Roer 30 g van de parmezaan erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de helft van de aardappelplakjes iets overlappend over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en schenk er een beetje van het melkmengsel over. Verdeel de helft van de pompoenschijfjes erover, bestrooi met zout en peper en schenk er weer wat van het melkmengsel over. Maak zo nog een laag aardappelschijfjes en een laag pompoenplakjes en schenk er zoveel van het melkmengsel over tot de aardappel net onderstaat.
- Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en verdeel de boter in vlokjes over de bovenkant. Bak bovenin de oven in ± 1 uur en 30 min. gaar en goudbruin. Bestrooi voor het serveren met de overgebleven basilicum.
Voedingswaarde
calorieën: 258kcal
eiwit: 9g
vet: 16g
koolhydraten: 19g
Recept: Dosia Brewer, Hester de Goede
Fotografie: Jeroen van der Spek
Styling: Annemieke Paarlberg
Fotografie: Jeroen van der Spek
Styling: Annemieke Paarlberg
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: haricots verts gratin met spek, krieltjes & olijvenmayonaise