gevulde tomaten met kruidige rijstvulling

gevulde tomaten met kruidige rijstvulling
Recept: Georgie Esdaile Fotografie: Nigel Lough Styling: Kirsten Jenkins
aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks | internationaal |
Ook al kun je tomaten jaarrond in alle soorten, maten en kleuren krijgen, zomers zijn ze het allerlekkerst. Zongerijpt, op hun zoetst en vol geur. Vul ze met kruidige rijst met mosterdzaad en kerrie.
Voorbereiding50 minutes
Kooktijd25 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 6 grote vleestomaten
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl geel mosterdzaad
  • 2 tl nigellazaad
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 15 g ± 3 cm gemberwortel, fijn geraspt
  • 150 g basmatirijst
  • 400 ml kippenbouillon
  • 200 g spinazie
  • 4 el fijngesneden dille
  • extra vergine olijfolie, voor erover
  • Griekse yoghurt, voor erbij
  • evt. 4 takjes kerrieblaadjes

Instructies

  • Snijd van elke tomaat aan de bovenkant een kapje van 1 cm af. Lepel de tomaten leeg en pureer de inhoud.
  • Verhit de olie in een middelgrote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak hierin het mosterd- en nigellazaad met de kurkuma ± 30 sec. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak ze ± 10 min. tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg de rijst toe en schep de korrels goed om in de gekruide olie. Voeg de bouillon en de gepureerde tomaat toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt in ± 30 min. gaar op heel laag vuur, waarbij alle vloeistof wordt opgenomen. Roer af en toe door. Neem van het vuur en laat afgedekt nog 5 min. stomen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Schep de spinazie en dille door de rijst tot ze geslonken zijn. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de uitgeholde tomaten met het rijstmengsel en dek af met de kapjes. Zet ze op een bakplaat of in een ovenschaal en voeg evt. de kerrietakjes toe. Besprenkel met wat olie en bak ze ± 25 min. tot ze gaar zijn en blaren vormen. Serveer met yoghurt.

Voedingswaarde

calorieën: 208kcal
eiwit: 5g
vet: 9g
koolhydraten: 25g
auteur: delicious.
Recept: Georgie Esdaile
Fotografie: Nigel Lough
Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 4x gevulde courgette – voor een easy zomers diner of lunch