aantal 4 |
hoofdgerecht |
familietijd, weekend, zomer |
frans |
Een kip vlinderen is zo moeilijk nog niet. Je vergroot het oppervlak waar de hitte bij komt en zo is de kip sneller gaar. In de video zie je precies hoe het moet.
Ingrediënten
- 1 kip bio, van goede komaf
marinade
- 2 citroenen sap
- 100 ml witte wijn droog
- 50 ml olijfolie extra vergine
- ± 25 g oregano fijngehakt
- 2 el korianderzaad geplet in de vijzel
- 2 tenen knoflook grof gehakt
- 1 ui middelgroot, in dunne ringen
- 1 tl zeezout
- 1 tl zwarte peper gemalen
citroensalsa
- 1 citroen bio, in schijven van 1 cm dikte
- 1 el citroen bio, sap
- 50 ml olijfolie extra vergine
- 1 el honing
- ± 25 g munt fijngehakt
- ± 25 g oregano fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 tl kappertjes fijngehakt
- 1 tl zeezout
- ook nodig: wildschaar
- 2 stalen bbq-pennen
Instructies
- (1 dag van te voren) Leg de kip neer met de borst naar onder. Knip met een wildschaar of snijd met een scherp koksmes de rugwervelkolom uit de kip. Deze wordt niet gebruikt. Draai de kip nu om en druk hem plat. Een gevlinderde kip is plat en daardoor eerder gaar. De vorm lijkt een beetje op een vlinder, vandaar de naam.
- Hak alle ingrediënten voor de marinade grof in de kleine kom van de keukenmachine. Doe de kip met de marinade in een plastic zak, knoop dicht en wrijf de marinade goed in. Leg de zak in een kom minstens een uur in de koelkast, een dag van tevoren kan ook.
- (1 dag van tevoren) Verhit de oven voor op 180°C. Spreid voor de salsa de citroenschijven uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze met wat olijfolie erover ± 10 min in de oven. Bestrijk met de honing en bak nog 8 min. tot ze er geblakerd uitzien. Hak de citroen fijn. Houd de munt apart. Meng de citroen met de rest van de ingrediënten. Maak de salsa af met olijfolie, peper en zout en zet in de koelkast. Haal de salsa er op tijd weer uit, hij is het lekkerst op kamertemperatuur. Je kunt de citroenplakken ook tegelijk met de kip roosteren. Leg ze dan op een bakplaat onder de kip.
- (begin vlak voor het opdienen) Verhit de oven voor op 180°C. Druk de kip met marinade en al nog eens goed plat op een bakplaat. Steek de stalen bbq-pennen kruislings door het vlees in de poten door de borst. Zo blijft de kip mooi plat liggen tijdens het braden. Braad de kip in ± 40-55 min. gaar.
Voedingswaarde
Video
Bereiden ± 25 min. / marineren 1 uur-1 nacht / oven 40-55 min.
Recepten: Yvette van Boven. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Yolanda van der Jagt. Productie: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!