aantal 6 |
hoofdgerecht |
familietijd, herfst, kerst |
|
Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
Ingrediënten
- 300 g abrikozen gedroogd
- 1½ takje salie blaadjes
- 100 g amandelen blanke, grof gehakt
- 1 grote ui groot, fijn gesnipperd
- 2 el gember vers, fijngehakt
- 2 el dijonmosterd
- 1200 g varkensschouder ontbeend, kamertemperatuur*
- 2 el olijfolie om in te bakken
- 1 flesje witbier
- 4 rode uien klein, gepeld
- 300-400 g krielaardappels
- ook nodig: een goede braadpan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 140°C.
- Snijd de helft van de abrikozen in stukjes. Snijd de blaadjes van ½ takje salie in reepjes. Meng de stukjes abrikoos met de saliereepjes, amandelen, ui en gember. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng de mosterd met zout en peper en wrijf het vlees ermee in. Verdeel de vulling over de schouder en rol het vlees op. Bind vast met keukentouw. Verhit de olie in de pan en bak het vlees rondom lichtbruin.
- Neem het vlees uit de pan en giet het bier er in. Doe de rest van de abrikozen, 1 takje salie en de rode uien erbij. Leg het vlees weer in de pan. Zet de pan in het midden van de oven en stoof het 3½ uur.
- Neem de deksel van de pan (pas op, hij is heet), voeg de krieltjes toe en bak afgesloten in ± 30 min. helemaal gaar.
- Neem het vlees uit de pan en laat afgedekt met aluminiumfolie ± 10 min. rusten. Kook intussen eventueel het vocht met de krieltjes in tot een iets dikkere saus.
- Snijd het vlees in plakken en serveer met de abrikozen en de krieltjes.
Voedingswaarde
* vraag de slager het vlees zo open te snijden dat het gevuld en opgerold kan worden
Bereiden ± 30 min. / oven ± 4 uur / rusten ± 10 min.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!