aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
mediterraans |
Dit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio.
Ingrediënten
- 1 ossenstaart ± 1500 g, in 2 of 3 stukken
- 2 el tomatenpuree
- 1 el zonnebloemolie
- 1 kleine winterpeen in stukken
- 1 ui in parten
- 1 bol knoflook grof gesneden (6-8 tenen, naar smaak)
- 300 g knolselderij geschild en grof gesneden
- 600 ml rode wijn
- 750 ml water
- 2 takjes tijm en rozemarijn
- 4 jeneverbessen
- 2 blaadjes laurier
polenta
- 1 l water met ½ el zout of 1 l groentebouillon
- 150 g fijne polenta
- snuf nootmuskaat
- 100 g parmezaanse kaas geraspt
- 20 g boter
- 8 blaadjes salie
radicchio
- 1 el olijfolie
- 1 krop radicchio fijngesneden
- 2 el balsamico- of sherryazijn
- 1 el suiker
- ook nodig: braadslee á 26×22 cm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225°C. Leg de ossenstaart in de braadslee en smeer hem dun in met de tomatenpuree en olie. Zet de ossenstaart in de oven en rooster het vlees ± 20 min. in het midden van de oven.
- Verlaag de temperatuur naar 160°C. Voeg de overige ingrediënten toe en bak nog ± 4½ uur in de oven tot het dikste deel van het vlees mooi zacht is en niet meer terugveert als je er op drukt. Bedruip de ossenstaart om de 30 min.
- royaal met het braadvocht. Je kunt de ossenstaart ook prima 1 dag van tevoren maken.
- Giet als het vlees gaar is wat van de jus af en kook dit op middelhoog vuur in ± 5 min. tot de helft in tot een krachtige jus.
- Breng ondertussen voor de polenta het water met het zout of de groentebouillon aan de kook. Voeg geleidelijk de polenta toe terwijl je met een garde blijft roeren. Zet het vuur laag en roer de polenta regelmatig met een houten lepel door zodat hij niet aan de bodem koekt. Kook in ± 45 min. gaar. Breng de polenta op smaak met nootmuskaat, parmezaan en de helft van de boter.
- Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de salie 1 min. op middelhoog vuur. Verdeel de salie en boter over de polenta.
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem en stoof de radicchio met de azijn en suiker in 4 min. zacht. Breng op smaak met zout en peper.
- Leg de ossenstaart op een grote schaal en serveer met de gestoofde radicchio en smeuïge polenta. Laat je gasten de ossenstaart met lepels lospeuteren.
Voedingswaarde
Recepten: Dosia Brewer, Yolanda van der Jagt, Werry van Leeuwen. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Eke Mariën. Bewerking: Dosia Brewer, Minta Nicolaï.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!