Na 12 jaar in Jamies foodteam vloog Georgina Hayden uit om haar culinaire Grieks-Cypriotische roots te ontdekken. Deze heerlijke gesmoorde venkel met saffraan is één van vele gerechten in haar kookboek Nistisima – een boek vol gerechten die orthodoxe christenen eten tijdens de vasten. Geen vlees en zuivel, maar vegan dus!
Jamie: ‘Mijn Griekse sister vertelt geweldige verhalen. Ze heeft zo veel research in dit boek gestoken, het is super interessant.’
aantal 4 | bijgerecht | doordeweeks, familietijd | grieks | glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
Georgina: 'Deze venkelpartjes hebben het allemaal: een zoete smaak, een felle kleur en een lekkere pittigheid door de harissa. Een geweldig bijgerecht of als hoofdgerecht met een mezze van brood, olijven en dips.'
Ingrediënten
- een snufje saffraandraadjes
- 2 venkels
- olijfolie
- 1 el honing, (of agavesiroop, ahornsiroop of suiker)
- ½ bosje bladpeterselie
- 2 el harissa
Instructies
- Voeg de saffraan toe aan 350 ml kokendheet water en laat even trekken.
- Haal het loof van de venkels en bewaar.
- Snijd de venkels in kwarten. Leg de parten naast elkaar in een grote koekenpan, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met flink wat zout en peper. Wentel de venkel door de olie, verwarm de pan op middelhoog vuur en bak 10-12 min., halverwege kerend, tot de venkel aan alle kanten lichtbruin is. Besprenkel met de honing en bak nog 3-4 min., tot de partjes licht karamelliseren.
- Schenk het saffraanwater in de pan, zet het vuur hoger en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat met een deksel op de pan 15-20 min. zachtjes koken, tot de venkel gaar is.
- Hak intussen de blaadjes van de bladpeterselie grof en zet apart.
- Haal het deksel van de pan zodra de venkel gaar is, zet het vuur hoger en laat het vocht grotendeels verdampen (houd een laagje van 5 mm vocht over). Zet het vuur uit en laat de venkel in de pan licht afkoelen.
- Schep de harissa op een serveerschaal en leg de venkel erop. Schep wat vocht uit de pan erover en bestrooi met de bladpeterselie en het venkelloof.
Voedingswaarde
- calorieën: 144 kcal
- eiwit: 2 g
- vet: 11 g
- koolhydraten: 8 g
RECEPTEN, BEREIDING, STYLING GEORGINA HAYDEN, FOTOGRAFIE KRISTIN PERERS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: feta in filodeeg van Georgina Hayden