Gegratineerde witlofstamppot

Gegratineerde witlofstamppot

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd | |
Janneke geeft klassieke stamppotten een leuke twist, waardoor je ze elke dag wel wilt eten. Maak maar eens deze witlofstamppot met camembert.
Kooktijd35 minutes
Oven30 minutes
Totale tijd1 hour 5 minutes

Ingrediënten

  • kg aardappelen kruimig, geschild, in stukken
  • 800 g witlof
  • 7 el olijfolie
  • 1 ei losgeklopt
  • 10 el paneermeel
  • 1 camembert 200 g, in 4 punten
  • 200 ml melk
  • 40 g hazelnoten grof gehakt
  • evt. cranberrycompote voor bij de kaas

Instructies

  • Kook de aardappelen in een bodem water met zout, afgesloten in 20 min. gaar.
  • Snijd een plakje van de onderkant van de witlofstruikjes en snijd de struikjes over de lengte in vieren. Schenk 3 el olijfolie in een diep bord en wentel de witlofparten erdoor.
  • Verhit een grillpan goed heet voor. Rooster de witlof hierin in 8-10 min. zacht, neem uit de pan en snijd in brede repen.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C.Klop intussen in een diep bord het ei los. Strooi het paneermeel op een ander bord. Wentel de puntjes kaas een voor een eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel. Haal elk stuk kaas nog een keer door het ei en vervolgens het paneermeel voor een mooie paneerlaag.
  • Giet de aardappelen af. Schenk de melk bij de aardappelen en zet de pan terug op laag vuur. Stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Schep er de witlof kort door en breng op smaak met zout en peper. Schep de witlofstamppot in een ingevette ovenschaal (inhoud 2 l), strijk glad en bestrooi met de laatste 2 el paneermeel en de hazelnoten. Besprenkel met 1 el olijfolie en bak de witlofstamppot in de voorverwarmde oven in 30 min. goudbruin en krokant.
  • Verhit in een koekenpan de laatste 3 el olijfolie. Bak de punten kaas in 4 min. goudbruin en krokant. Serveer de gegratineerde witlofstamppot met een punt gebakken camembert. Geef er evt. cranberrycompote bij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek, Saskia Lelieveld. Styling: Jet Krings. Bereiding: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!